Telias informationsdirektör Cecila Edström och vd Lars Nyberg på väg in i Näringsutskottets sessionssal (2012). De kallades till riksdagens näringsutskott om bolagets mutmisstänkta affärer i Uzbekistan Foto: Bertil Enevåg Ericson, TT

Nu inleds rättegången mot tre före detta Teliachefer – anklagas för mutbrott

Uppdaterad
Publicerad

Elva år efter de påstådda brotten och efter sex års utredning har nu delstatliga Telias muthärva i Uzbekistan landat i svensk domstol. Med start i dag ska Stockholms tingsrätt reda ut frågan om någon person gjort sig skyldig till mutbrott när Telia betalade 2,2 miljarder kronor rakt i fickan på den uzbekiska diktatorsdottern Gulnara Karimova – pengar som gav Telia en mobillicens i Uzbekistan.

De som är åtalade är tre topptjänstemän inom Telia med den före detta vd:n Lars Nyberg i spetsen. SVT:s Uppdrag granskning visade i en serie reportage hur Telia förde över miljarder till ett brevlådeföretag på Gibraltar. Ett företag som på papperet styrdes av Gulnara Karimovas assistent.

Pengarna flyttades med en knapptryckning vidare till ett konto i Schweiz som kontrollerades av Gulnara Karimova.

Telias diktatursamarbete

Telia har erkänt

Telia har i en uppgörelse med amerikanska och nederländska myndigheter erkänt att det handlade om korrupta betalningar. För det fick bolaget betala cirka 7,7 miljarder kronor i böter och beslagtagna vinster. Då trodde kanske många att saken var klar men nu ska svensk domstol avgöra frågan: Kan någon individ också hållas ansvarig?

Inte tillämpbar

Försvarets linje är att svensk mutlagstiftning vid tiden för de påstådda brotten inte är tillämpbar. Enligt den dåvarande lagen så krävdes det att den som mutades innehade en officiell ställning i den myndighet eller det företag som kontrollerade mobillicensen.

Eftersom Gulnara Karimova inte hade några officiella poster kunde hon inte i lagens mening mutas. Något som Uppdrag granskning fördjupat sig i. Finns det ingen muta så är det ju inget brott? Eller kan det vara ett brott utan någon skyldig? Sedan menar försvaret att en högsta chef i ett bolag med tusentals anställda inte kan ha en sådan detaljkännedom.

Styrdes med mutor och våld

Åklagaren har fram till jul på sig att visa att den svenska mutlagstiftningen för elva år sedan inte alls var så tandlös, utan att lagen också kunde hantera den informella roll inom den korrupta regimen som diktatorns dotter hade. Att det i praktiken var Gulnara Karimova som var den som kontrollerade vilka som fick mobillicenser i landet och att betalningen ”under bordet” var mutor direkt till henne.

Uzbekistan är ett land med en regim som med våld och hot om våld får sin vilja igenom. Den officiella vägen var den inofficiella – så såg vardagen ut i terrorregimens Uzbekistan när Telia ville göra affärer, enligt åklagaren.

Mellan sex månader och sex års fängelse riskerar de före detta Telia-direktörerna om de fälls. Vem som vinner tvekampen vet vi framåt jul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Telias diktatursamarbete

Mer i ämnet