Språkrådet ändrar sina hen-råd, och skriver att även om ordet upplevs som neutralt av allt fler så ska man tänka efter innan man använder det.
– Vår grundinställning är densamma, vi är positiva till hen. Men ibland kan man behöva vara lite försiktig med hur man använder ordet, säger Lena Lind Palicki på Språkrådet.
Rekommendationen är nu tydligare uppdelad för de två funktioner som ordet hen har – dels som ett könsneutralt pronomen som används i stället för ord som ”vederbörande” och ”han och hon”, och dels som ett queerbegrepp som används av de som inte vill bli omtalade som en han eller hon.
– Det är ett ord som väcker mycket frågor så vi har försökt utveckla våra råd.
”Del av feministisk språkpolitik”
Hen har väckt stark debatt, vilket också framgår i Språkrådets nya hen-råd, där de skriver att det är ett ord som väcker irritation.
– Den feministiska språkpolitik som det här är en del av är något som väcker känslor. Hen har blivit en symbol för en större diskussion och använder man ordet blir det som att man tar ställning i frågan.
Anledningen till att Språkrådet nu skriver om sina rekommendationer för hur man kan använda ordet hen är att det fått stor spridning på kort tid. I dag förekommer det i tio procent av alla studentuppsatser, i mängder av tidningsartiklar och även i domstolstexter.
– Vi vill framhäva att makten för hur det här ordet sprids ligger hos språkbrukarna själva. Det är upp till dem om de vill bidra till att etablera hen eller inte.