EU-bestämmelser riskerar att försena vaccinpassen

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har tagit fram sina vaccinpass i rekordfart, menar digitaliseringsminister Anders Ygeman (S). Men EU:s beslut om hur de ska fungera drar ut på tiden.

– Det är klart att jag önskar att processen i EU hade gått snabbare, säger Anders Ygeman.

Sommarens semestrar närmar sig med stormsteg och många väntar på vaccinpassen som ska göra det lättare att resa inom EU.

I februari fick Myndigheten för digital förvaltning i uppdrag att ta fram den tekniska infrastrukturen för vaccinationsbevis till den 1 juni. Men arbetet har försvårats av nya bestämmelser kring vad passen ska innehålla.

Digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) säger att den tekniska infrastrukturen för de svenska passen kommer att vara på plats den 1 juni.

– Sedan är vi beroende av att EU ska besluta om ett antal saker och det drar ut på tiden. Så risken är att EU-processen försenar det med ett par veckor, säger han.

När tror du att man kan börja resa med coronapassen?

Jag hoppas att det ska kunna ske i början eller mitten av juni.

Sverige först ut

Sverige är ett av de länder som förra veckan var först ut att börja testa EU:s ”gröna intyg”, som de kallas. Och det har gått bra, menar Ygeman. Tillsammans med Danmark och Nederländerna är Sverige det land som kommit längst i utvecklingen av passen, säger han.

– Vi har tagit fram passen i rekordfart i Sverige och ligger först i EU, det är jag nöjd med. Men det är klart jag önskar att processen i EU hade gått snabbare så att vi hade kunnat driftsätta våra pass den första juni.

I vaccinationsbeviset kommer det även att finnas uppgifter om tester och om personen varit smittad tidigare. Därmed kommer de också kunna användas av personer som inte kan vaccinera sig på grund av allergier eller andra anledningar.

Vaccinpass: Det här gäller

EU-kommissionen har föreslagit att införa ett ”digital grönt certifikat” för resande inom EU. Det är inte ett krav för att resa inom EU, utan utvecklas för att underlätta resandet till andra EU-länder.

I det ”gröna beviset” ska det finnas information om vaccinering, tester och om personen haft covid-19 tidigare. Den som ännu inte blivit vaccinerad ska kunna använda passet för att bevisa att man nyligen testats eller haft covid-19.

Coronapasset ska gälla i alla EU:s länder och även vara möjligt att införa i Norge, Island, Schwez och Liechtenstein. Det kommer att vara gratis och ska gå att få både digitalt och på papper.

Alla vaccin mot covid-19 som fått grönt ljus av EU:s läkemedelsmyndighet, EMA, är godkända för vaccinpass. För den som fått ett annat vaccin -  exempelvis från Ryssland eller Kina – vill EU-kommissionen att det ska vara upp till medlemsländerna att avgöra om det ska godkännas eller inte.

Innan coronapassen kan införas måste EU-parlamentet och medlemsländerna besluta om en ny förordning om vaccinationsbevis inom EU. Det väntas ske den 26 juni.

Källor: TT/E-hälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.