De skenande elpriserna har fått flera partier att lägga fram förslag om olika former av stöd till hushållen. Foto: Johan Nilsson/TT

EU-regler kan sätta stopp för regeringens elprisstöd

Publicerad

Det kommer att bli svårt att sälja in regeringens föreslagna elprisstöd till EU-kommissionen. Det menar experter som Svenska Dagbladet talat med.

– Problemet är att stödet inte verkar riktat mot de hushåll som verkligen har svårt att betala sina elräkningar, säger Julian Nowag, professor i EU-rätt.

Elpriserna skjuter i höjden och elräkningen blir en allt mer kännbar utgift för de svenska hushållen. Flera partier har föreslagit att konsumenterna ska kompenseras, till exempel genom pristak, stödutbetalningar eller en reglering av elmarknaden.

Regeringen presenterade i veckan ett nytt förslag som går ut på att myndigheten Svenska kraftnäts överskott ska tillbaka till konsumenterna i form av en slags högkostnadsskydd.

En sådan modell kommer dock att bli svår att genomföra, menar Julian Nowag, professor i EU-rätt, i en intervju med SvD.

”Verkar inte riktat”

– Problemet är att stödet inte verkar riktat mot de hushåll som verkligen har svårt att betala sina elräkningar utan mot de hushåll som har förbrukat mycket energi. Här finns kanske hushåll som värmer upp sin utomhuspool när det är kallt, säger han till tidningen.

EU-kommissionen har gett medlemsländerna lov att genomföra nödåtgärder för att hjälpa hushållen. Men enligt riktlinjerna ska sådana åtgärder riktas till hushåll som riskerar att drabbas extra hårt, snarare än att betala ut stöd till de största konsumenterna.

Regeringen framhåller att det är Energimarknadsinspektionen som ska pröva förslagets förenlighet med EU:s regelverk.

– Där står det ju att det ska vara motiverade fall och man talar om undantagsvis och man talar om särskilt utsatta hushåll. Något slags begränsning har man ändå satt, säger Rebecka Thuresson enhetschef för avdelningen för nätreglering på Energimarknadsinspektionen, till SvD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.