EU-parlamentariker är ett heltidsuppdrag, ledamöterna tjänar mer än riksdagens. Det rör sig om cirka 80 000 kronor i månaden, plus höga ersättningar för resor och traktamenten.
Cecilia Wikström (L) har sedan förra året samtidigt styrelseuppdrag i företagen Beijer-Alma och Elekta, som ger henne ytterligare cirka 70 000 kronor i månaden, före skatt.
Finns det då inte risk för dubbla lojaliteter, när man har hälften av sina inkomster från privata företag?
– Jo absolut, det är jag högst medveten om. Den stund det kommer lagstiftning eller annat där jag kan anses jävig kommer jag vara den förste att jäva ut mig och inte delta i de besluten, säger Wikström till SVT.
Bör inte söka finansiell vinning
Cecilia Wikström har suttit i EU-parlamentet sen 2009, och valdes i fredags till ny toppkandidat för Liberalerna. Hon har även nämnts som möjlig partiledarkandidat.
– Jag skulle aldrig ta uppdrag för Coca-Cola eller bolag jag inte tror på. Men jag tror på EU, därför vill jag jobba i Bryssel. Jag har också solidariserat mig med företaget Elekta som förbättrar folks hälsa, säger hon till SVT.
EU-parlamentariker får ta sidouppdrag, bara de redovisar alla inkomster. Men de bör enligt uppförandekoden inte söka finansiell vinning, och avhålla sig från sådant som kan skapa intressekonflikter.
Elekta är ett stort börsnoterat medicinteknikföretag. Huvudägare och styrelseordföranden Laurent Leksell har gjort komplicerade bolagsupplägg i lågskattelandet Malta, som minskat hans skatt. Detta uppmärksammades av SVT i granskningen av de så kallade ”Paradisdokumenten”.
Leksell är inte anklagad för något brottsligt, men Skattemyndigheten upptaxerade honom med 14 miljoner efter en granskning, något han överklagat.
– Min roll handlar om bolaget, jag har aldrig talat med honom om skatteaffärer, säger Cecilia Wikström.
”Ska inte peka finger”
I EU-parlamentet har frågor om skatteflykt och skatteplanering blivit högprioriterade efter avslöjanden om skatteparadis senaste åren. Partier från vänster till höger vill att EU ska stoppa förmånliga skatteregler i länder som Malta och Luxemburg.
Cecilia Wikström delar den uppfattningen, men hon vill ändå inte kommentera hur hon ser på de personer som utnyttjar skatteparadis och lågskatteländer – däribland ägare till bolag hon får höga arvoden ifrån.
– Nej, jag tycker inte vi politiker ska peka finger på individer. Jag skapar hellre styrsystem där länder arbetar tillsammans, säger hon.
Om du nu får hälften av dina pengar från privata sidouppdrag, kommer det göra att du lägger hälften av tid och engagemang på dessa extraknäck?
– Nej, jag kommer jobba 100 procent för mina väljare. Jag har hög arbetskapacitet och har efter 10 år i EU-parlamentet fått sådan rutin att jag kommer klara av detta också. Det är helt förenligt med mitt uppdrag som EU-parlamentariker.