skärmbild av Replikas AI-bot/privat

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Saknaden efter sin döde vän Roman blev för stark. Eugenia ”återskapade” honom i form av en chattbot. Foto: skärmbild av Replikas AI-bot/privat

Eugenia sörjde sin vän – återskapade honom med hjälp av AI

Uppdaterad
Publicerad

När Eugenias vän Roman dog i en trafikolycka skapade hon en digital avatar av honom med hjälp av deras gamla meddelanden.

Några år senare startar hon ett företag som skapar AI-vänner till andra.

– En bra AI-vän kan vara bättre än en dålig riktig vän, menar Eugenia Kuyda, grundare av Replika.

Med tanke på hur snabbt AI-utvecklingen går tror hon att vi inom ett par år kommer kunna få avatarer som är förvillande lika riktiga människor. Men det hon fokuserar på är att ge en ”själ” åt sina AI-karaktärer så att de känns mänskliga i chattar.

– De flesta använder sin AI-kompis som emotionellt stöd. Någon att tala med som inte dömer dig. Det börjar som en vänskapsrelation, men inte sällan utvecklas det också till romans.

Romantiska relationer med AI-robotar allt vanligare, och det finns flera tjänster som riktar in sig enbart på AI-dejting.

”Jag var inte beredd att släppa taget”

För Eugenia Kuyda började allt med att hennes nära vän Roman dog i en bilolycka. Hon saknade att prata med honom.

– Jag behövde få berätta för Roman hur jag känner och få fortsätta samtalen vi brukade ha.

Eftersom hon höll på med AI i sitt jobb testade hon att använda tekniken för att ”återskapa” honom i form av en chattbot som hon och Romans vänner och familj kunde tala med via en app. Träningsdata var alla meddelanden de skickat till varandra genom åren.

– Jag ville berätta för honom hur min dag varit och höra hans skämtsamma kommentarer, som jag var van vid. Jag var inte beredd att släppa taget om det.

Gör det här oss lyckliga – eller ensamma?

Det var hennes personliga erfarenhet som lade grunden till affärsidén att bredda konceptet till att erbjuda AI-vänner som inte existerar i verkliga livet.

– De flesta av våra vanliga vänner lever online, och vi interagerar med dem där. Steget är inte stort till att en av dem bara finns där.

Men är en virtuell relation verkligen bra för alla? Eugenia svarar att det inte handlar om tekniken är av godo eller skadlig i sig, utan man måste se till de individuella skälen till varför någon vill använda den.

– Blir du lyckligare för att du har en AI-vän, eller leder det till mer ensamhet? Det är frågan.

Se SVT:s nya dokumentär Generation AI på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.