Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De kan vara en av Europas största momsbedrägeri någonsin, enligt Eppos chefsåklagare Laura Kövesi. Samarbetet med Eppo har varit avgörande för att nå framgång, säger åklagare Karin Sigstedt vid Ekobrottsmyndigheten, till SVT.

Europeisk jätterazzia i mobilhärvan – beskrivs som EU:s största momsbedrägeri någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Polis, åklagare och skattemyndigheter har gjort tillslag i 16 europeiska länder mot hundratals bolag som misstänks för momsbedrägerier i miljardklassen.

Svenska Ekobrottsmyndigheten bekräftar för SVT att det handlar om den så kallade mobilhärvan, som tidigare beskrivits som Sveriges största bedrägerihärva.

Efter aktionen beskrivs den nu som Europas största momsbedrägeri någonsin.

Insatsen kallas ”Operation Admiral” och har genomfördes under samordning av den Europeiska åklagarmyndigheten Eppo.

Tillsammans med nationella myndigheter gjordes på tisdagen tillslag i 14 EU-länder, med mer än 200 husrannsakningar.

Momsbedrägerier med mobiltelefoner

Sammanlagt 18 gripanden har också gjorts, varav de flesta i Portugal vars myndigheter drog igång Eppo-operationen i juni 2021.

Två veckor tidigare gjordes dessutom samordnade insatser i bland annat Sverige (se faktaruta).

Utanför Europa bedöms härvan ha omfattat aktiviteter i bland annat Kina, USA, Turkiet och Förenade Arabemiraten.

9 000 företag

Eppo beskriver i ett pressmeddelande hur de enskilda affärerna föreföll att vara i sin ordning i varje enskilt land, men att man genom en samlad analys kunde koppla samman närmare 9 000 företag och 600 personer.

– Jag tror att detta är Europas största momsbedrägeri någonsin, säger Eppos chefsåklagare Laura Kövesi i en kommentar.

Utanför Europa bedöms härvan ha omfattat aktiviteter i bland annat Kina, USA, Turkiet och Förenade Arabemiraten.

De samlade förlusterna för de europeiska skattesystemen uppskattas till 2,2 miljarder euro, motsvarande 24 miljarder kronor.

50 förundersökningar

I Sverige har SVT:s fleråriga granskning visat att mobilhärvan kan omfatta över 100 bolag. Skatteverket betecknar skatteförlusterna till 4,5 miljarder men granskningen har visat att den verkliga siffran kan vara ännu högre.

I våras pågick omkring 50 svenska förundersökningar, och flera mål har också nått domstol. Så sent som i dag dömdes fem personer till sammanlagt över 20 års fängelse av Solna tingsrätt.

SVT har bland annat visat hur efterlysta huvudmän kunnat driva sina bolag vidare genom myndigheters webbtjänster, och att det finns kopplingar till både multinationella mobiljättar och svenska näthandelsplatser.

Nyligen visade vår granskning att det par i Stockholm som nyligen greps under spektakulära former misstänkta för olovlig underrättelseverksamhet också gjort affärer med aktörer som kan kopplas till härvan.

Länderna som deltog

Den 12 och 13 oktober gjordes tillslag i Sverige, Tjeckien, Ungern, Italien, Nederländerna och Slovakien.

Den 29 november skedde samma sak i Belgien, Cypern, Frankrike, Tyskland, Grekland, Ungern, Italien, Litauen, Luxemburg, Nederländerna, Portugal, Rumänien, Slovakien och Spanien.

Källa: Eppos hemsida

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Momsbedrägerier med mobiltelefoner

Mer i ämnet