Evelina drabbades av utmattningssyndrom 2017 och det har varit en lång väg tillbaka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Evelina drabbades av utmattningssyndrom 2017 och det har varit en lång väg tillbaka. Foto: Lilian Muhsin/SVT

Evelina blev utmattad – fick själv ta initiativ till behandlingar

Publicerad

Evelina Bäcklund Kilito bor i Helsingborg och drabbades av utmattningssyndrom 2017. Hon upplever att hon ofta själv fått ta initiativ till sina behandlingar.

– Jag är kritisk till att man måste ta reda på allting själv, och så är vården ganska ojämlik, säger hon.

Eftersom det finns så lite kunskap varierar utbudet av behandlingar från mottagning till mottagning, vilket leder till en osäkerhet hos patienterna och skapar en ojämlik vård. Det berättar flera forskare som SVT pratat med.

Det är något som Evelina Bäcklund Kilito i Helsingborg märkt av. Hon drabbades av utmattningssyndrom 2017, i samband med en graviditet. Till exempel anser hon att det finns bättre möjligheter för vård i Stockholm än i Helsingborg.

– Vilken vård du får beror på var i landet du bor, säger hon.

Har testat olika behandlingar

Vägen tillbaka har varit lång för Evelina Bäcklund Kilito. Hon har gått igenom många behandlingar, som hon upplevt att hon ofta fått ta initiativ till själv. Först KBT, sen psykodynamisk terapi och även grön rehab. Många har varit givande, men det har tagit lång tid att komma tillbaka.

Hon hade önskat konkreta råd och upplever att hon fått ta reda på allting om sjukdomen själv. Först 2021 fick hon träffa en rehabkoordinator som förstod vad det handlade om och kunde hjälpa henne.

I dag jobbar hon 25 procent på en handelsträdgård. Hör henne berätta i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.