Experten: Därför kan du fortsätta dricka lightläsk

Uppdaterad
Publicerad

WHO klassar numera sötningsmedlet aspartam som ”möjligen cancerframkallande för människor”. Men vad betyder det i praktiken och behöver den som är storkonsument av lightläsk vara orolig? Johan Ålander, toxikolog på Livsmedelsverket, reder ut riktlinjerna.

Fem frågor om aspartam – Livsmedelsverkets expert svarar

WHO:s cancerforskningsorgan IARC placerar nu sötningsmedlet aspartam i cancerklass 2 b, som är den lägsta klassen. Där finns ämnen som möjligen, men inte säkert, är cancerframkallande, till exempel aloe vera och mjölksyrade grönsaker.

I klass 2 a finns bland annat rött kött och i grupp 1, som är den högsta klassen, hittas cigarettrökning. Så vad betyder den nya klassificeringen?

– Det betyder att aspartam kanske kan ge cancer hos människa. Samtidigt säger IARC att det krävs fler studier för att räta ut frågetecken. Vi drar samma slutsats i dag som vi gjorde innan rapporten kom – att det är säkert att dricka lightläsk i upp till fyra liter om dagen, även om vi förstås inte rekommenderar det, säger Johan Ålander, toxikolog på Livsmedelsverket.

”Ett välstuderat ämne”

Han berättar att aspartam har använts i Sverige sedan 1980 och att de två ämnen som aspartam är gjort av finns naturligt i kroppen.

– Aspartam är ett välstuderat ämne. Om det hade varit farligt borde man ha fångat upp det tidigare, säger Johan Ålander.

Livsmedelsverket kommer i nuläget inte att ändra sina rekommendationer när det gäller aspartam.

I klippet berättar Johan Ålander varför Livsmedelsverkets bedömning är att det är säkert att fortsätta dricka lightläsk i de mängder som i dag rekommenderas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.