En stor svårighet finns bland de vanliga tunna munskydden som man allt oftare ser folk gå runt med.
– Det jag ser folk använda väldigt mycket är typen som inte är CE-märkta. Det betyder att man vet egentligen inte alls hur funktionen hos dessa är. En del sitter väldigt illa och dåligt, så det kanske inte blir så bra skydd för andra, säger Åsa Melhus, professor i klinisk bakteriologi vid Uppsala universitet.
”Inte alls rädd”
Det är i SVT:s specialsändning om corona som Åsa Melhus berättar om munskydden. I samma sändning får statsepidemiolog Anders Tegnell en fråga av en tittare om varför han är så ”rädd” för att rekommendera munskydd.
– Jag är inte alls rädd för att rekommendera munskydd i situationer där munskydd skulle kunna göra skillnad, säger Anders Tegnell.
Statsepidemiolog Anders Tegnell svarade på tittarfrågor i SVT:s specialsändning om corona. Bland annat sa han att Folkhälsomyndigheten hela tiden för en dialog med framförallt regionerna, som skulle vara de som hanterar den typen av rekommendationer i så fall.
– Hittills är den bedömningen att vi lyckas bra med att hålla avstånd, ändå. Man rekommenderar regionerna ibland, i väldigt speciella situationer, att det kan vara bra med munskydd som komplement. Men att ha det allmänt är tveksamt hur mycket det hjälper, det finns inte jättebra forskning. Vi kan se många länder i Europa som haft lagar om munskydd under lång tid, som ändå har en omfattande smittspridning, svarar Tegnell.