Sverige och Finland har haft som ambition att gå med i Nato ”hand i hand”. Men på tisdagen meddelade statsminister Ulf Kristersson (M) att sannolikheten ökat för att Finland blir fullvärdig medlem före Sverige.
Turkiet är nämligen inte berett att godkänna den svenska ansökan än. Och nu är risken att Ungern gör likadant, enligt Anamaria Dutceac Segesten, lektor i Europastudier vid Lunds universitet.
– Jag kan tänka mig att det är en möjlighet. Turkiet har öppnat upp för det alternativet. Då visar Ungern upp sin goda vilja mot partnerskapet med Nato samtidigt som man fortsätter förhandla med EU för att få tillgång till sammanhållningspolitiken, säger hon.
Den planerade omröstningen i Ungerns parlament om Sveriges och Finlands Natoansökningar har blivit framskjuten en rad gånger på sistone. Så sent som på tisdagen rapporterade den ungerska tidningen HGV att regeringen skjutit upp parlamentsomröstningen på nytt med motiveringen att ”pågående förhandlingar med EU-kommissionen inte har avslutats”.
”Nato- och EU-frågan ihopklumpade”
I fjol valde EU att frysa bidragspengar till Ungern eftersom man inte uppfyllt de krav på att återställa ett oberoende rättsväsende som EU ställt. Nu använder Ungern Natoförhandlingarna som ett sätt att utpressa EU för att få större tillgång till bidragspengarna, enligt Anamaria Dutceac Segesten.
Hon tror att Ungern eventuellt vill fortsätta förhandlingarna med EU ett tag till för att utnyttja det svenska EU-ordförandeskapet, som pågår fram till den 30 juni.
– För Ungern är Natofrågan och EU-frågan ihopklumpade, de frågorna behandlas som en, Anamaria Dutceac Segesten.
Hör Anamaria Dutceac Segesten om hur Ungern kan tänkas agera kring Natofrågan framöver i klippet ovan.