Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Kristersson om Natoansökan: Ökad sannolikhet att Finland går före

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit allt troligare att Finland går med i Nato utan Sverige.

Det hävdar statsminister Ulf Kristersson (M) på en pressträff.

– Den samlade bedömningen är att sannolikheten har ökat för detta, säger han.

Natoförhandlingarna mellan Sverige, Turkiet och Finland återupptogs i slutet av februari efter en kortare paus, men än så länge har länderna inte nått en lösning.

Den senaste tiden har Turkiet däremot hintat om att man kan vara beredd att enbart godkänna Finlands ansökan. Och enligt statsminister Ulf Kristersson (M) har sannolikheten för att det scenariot kan bli verklighet ökat.

Sverige och Nato

”Inget långvarigt problem”

Det säger han på en pressträff tillsammans med Oscar Stenström, chefsförhandlare i Natoprocessen.

– Som alla har hört de senaste veckorna är det inte uteslutet att Sverige och Finland kommer ratificeras i olika steg. Det som jag och Oscar Stenström har mött de senaste veckorna är att sannolikheten att detta kommer att ske i olika takt har ökat, säger Ulf Kristersson.

Han betonar att beslutet ligger i Turkiets händer och att Sverige är redo att hantera en situation där Finland kliver in i Nato utan Sverige. 

– Jens Stoltenberg (Natos generalsekreterare reds.anm) brukar påpeka att om så skulle ske är det inget långvarigt problem. Det här handlar i grund och botten inte om Sverige blir Natomedlem, utan om när Sverige blir Natomedlem, säger Ulf Kristersson.

Turkiet inte nöjda än

Chefsförhandlaren Oscar Stenström hävdar att man haft ”förtroendefulla samtal” med Turkiet, men att de fortfarande anser att Sverige har en bit kvar för att uppfylla den överenskommelse som tecknades i Madrid i fjol.

– Som alla vet är ratificeringen ett nationellt beslut och det är Turkiet som fortfarande tycker att Sverige har en bit kvar och inte minst handlar det om arbetet våra myndigheter gör i att bekämpa PKK, säger han.

– Till Finland framfördes inte motsvarande missnöje, vilket kan tolkas som att Turkiet tycker att Finland har kommit betydligt längre i att uppfylla sin del av memorandumet.

Se SVT:s sändning här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet