Sociala medier-plattformen Tiktok är väldigt stor hos den hos den yngre generationen, men användare kan också ramla över innehåll som är opassande för minderåriga.
Maria Dufva är kriminolog och författare. Hon har arbetat mycket med den här typen av frågor. Hon menar att en del av problematiken, att många föräldrar inte har koll på vad deras barn gör på sociala medier, är att de är för dåligt insatta och inte tillräckligt engagerade.
– Jag möter föräldrar med barn som har avancerade smartphones, samtidigt som de själva har gamla knapptelefoner som det i stort sett bara går att ringa med. Det är klart att det blir problematiskt att sätta sig in i vad sociala medier är då, säger Dufva till SVT Nyheter.
”Som att läsa ens barns dagbok”
I klippet här ovan ger Maria Dufva sina tips på hur du kan få bättre koll på dina barns sociala medier och hur ni kan prata om det. Men finns det något hon tycker att man inte ska göra?
– Många föräldrar känner att det är lite som att läsa ens barns dagbok om man går in i telefoner och tittar efter sökhistorik och sådana saker utan barnets vetskap. Att övervaka och snoka är därför kanske inte rätt väg att gå, säger Dufva.
I de flesta sociala medier-appar finns det en föräldraguide. I Tiktok-appen kan du till exempel reglera vad ditt barn får upp i sitt flöde och vad som ska undvikas. Hör Maria Dufva berätta mer om bland annat detta i klippet.