Delade meningar om testningen: ”Kan kanske skala ner”

Uppdaterad
Publicerad

Det stora antalet smittade med lindriga symtom orsakar en orimligt hög belastning på testlabben. Därför borde färre testas inom den öppna vården, enligt Tomas Bergström, överläkare vid Sahlgrenska sjukhuset. Men Staffan Normark, professor i mikrobiologi, anser att testningen bör fortsätta som tidigare.

Enligt Staffan Normark finns det flera risker med att snabbt trappa ner testningen i samhället.

– Vi har byggt upp en testkapacitet och nu fungerar den bra. Det är klart att den är hårt ansträngd, men skulle vi sluta testa skulle kapaciteten inte kunna bibehållas, säger han.

Coronapandemin

– Omikronvarianten smittar oerhört mycket och det gör att många kommer få milda symtom, men problemet är att de fortfarande kan smitta andra som är betydligt känsligare.

Staffan Normark utesluter dock inte en gradvis minskning av testningen.

– Jag tror och hoppas att den explosionsartade spridningen kommer att mattas av, vi pratar kanske om en månad eller så. Jag tycker man ska hålla kvar i testningen även när det går ner. Man kanske kan skala ner det hela, men man måste behålla en beredskap för det kan dyka upp en ny variant med nya egenskaper.

”Förlorar helt sin mening”

Men Tomas Bergström professor och överläkare i klinisk mikrobiologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, är kritisk.

Enligt honom borde labben få ett andrum nu när så många smittas och symtomen oftast är milda.

– Svarstiderna blir orimligt långa och det har folk klagat på. Det förlorar helt sin mening om man inte kan få svar direkt, säger han.

– Smittspridningen är ofantligt stor samtidigt som en sjukdomsframkallande förmågan är låg. Det väcker frågan om att lugna ner sig några veckor med pcr-tester om man är frisk eller har förkylningssymtom, då får man avvakta tycker jag.

Vill trappa ner

Tomas Bergström delar samtidigt åsikten om att en testkapacitet måste behållas, men inom sjukvården. Masstestningen i öppen vård bör dock trappas ner, enligt honom.

– Just nu när det slagit i taket. Sedan får man se om utvecklingen mot snällare virus fortsätter. Då får man ju ta upp diskussionen om hur detta står sig mot andra virus, influensa och RS-virus.

– Det tycker jag man ska göra hela tiden. Men det är egentligen smittskyddets fråga. Jag vill inte uttala mig annat än om labbsituationen, och den är just nu orimlig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet