Experterna: Hiv ingen livshotande sjukdom

Uppdaterad
Publicerad

Hiv är inte längre en livshotande sjukdom. Det slås fast av den expertgrupp som i dag lägger fram en rapport om kunskapsläget och samhällets behov av åtgärder.

De fem experterna från Smittskyddsinstitutet och Karolinska institutet konstaterar i en debattartikel i Dagens Nyheter att bilden av hiv som en livsfarlig sjukdom som osynligt sprider sig i samhället finns kvar hos många.

Nya behandlingar

I dag är läget dock ett annat, konstaterar de. Nya mediciner, nya kunskaper och ny behandling har helt förändrat situationen jämfört med 1980-talet då aidsepidemin drabbade Sverige. ”En hiv-diagnos kan inte längre uppfattas som en dödsdom”, skriver forskarna.

Om infektionen upptäcks i tid och behandlingen genomförs på rätt sätt skiljer sig inte den förväntade livslängden väsentligen från den övriga befolkningen, enligt artikeln.

Detta har i grunden varit känt sedan ganska länge, men insikten har haft svårt att slå igenom hos allmänheten, menar forskargruppen, som i dag lägger fram en rapport som sammanfattar kunskapsläget och föreslår fortsatta åtgärder.

Två åtgärder

Och läget är alltså betydligt ljusare i dag än för några decennier sedan. De problem och spridningsrisker som fortfarande finns handlar framför allt om människor som ännu inte vet att de är smittade.

Mot denna bakgrund föreslår gruppen två åtgärder. 

Dels måste man förbättra möjligheterna att ställa en tidig diagnos, för att fånga in dem som smittats, ge dem behandling och förbygga vidare smitta. Dels måste samhällets attityder förändras – särskilt inom sjukvården, men också inom andra viktiga samhällsområden, sammanfattar de fem forskarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.