Foto: SVT

Få fälls för nätövergepp – nu utreds lagen

Uppdaterad
Publicerad

Den så kallade groominglagen fungerar inte. Det anser både Brottsförebyggande rådet och polisen. Nu tillsätter regeringen en utredning för att se över lagstiftningen. För hittills har bara ett fåtal fall av de 800 brott som anmälts lett till fällande dom.

Polisen utreder nu ett flertal stora härvor med misstänkta groomingbrott där män hotat unga pojkar och flickor att visa upp sig nakna på foton eller tvingat dem att ta på sig själva sexuellt via webbkamera.

Justitieministern och alliansens övriga rättspolitiska talesmän, besökte i dag Rikriminalpolisens IT-grupp för att ta del av deras upplevelser.

– Varje gång man får en sådan här berättelse från poliser som jobbar med aktuella fall, blir man bekymrad och upprörd och vi behöver skärpa regelverket mot den här typen av övergrepp, säger justitieminister Beatrice Ask (M) till SVT Nyheter.

Bara ett fåtal har dömts

Sedan lagen togs i bruk 2009 har över 800 brott anmälts men bara ett fåtal personer har dömts för brottet och regeringen har nu beslutat att se över lagstiftningen. En särskild utredare ska se över lagen och lämna sina förslag i juni 2015.

Björn Sellström vid Rikskriminalpolisen säger till SVT Nyheter att lagen måste förändras och göras tydligare.

– Som lagen är utformad nu bygger den på ett faktiskt möte mellan gärningsmannen och offret. Men den problematik vi ser i våra utredningar, så handlar det om att ”mötet” inte är det viktiga, utan kontakten via nätet är det primära och där får de barn att utsätta sig för grova övergrepp på nätet.  

Och Sellström får delvis rätt av alliansens rättspolitiska talesmän.

– Groominglagen är rätt tänkt, men vi måste se över den så polisen kan arbeta effektivare med den här typen av brott, säger Johan Linander (C).

– Det är viktigt att vi går vidare med det här, så att rättsväsendet får rätt redskap och kan utreda den här typen av brottslighet, säger Caroline Szyber (KD).

Straffa förberedelser

Polisen föreslog i dag för de besökande politikerna, att ett bedrägligt beteende och förberedelse till att ha kontakt med barn i sexuellt syfte borde bli straffbart.

– Samtidigt som vi skapar en ny lagstiftning, så är det viktigt att vi även jobbar förebyggande, säger Johan Pehrson (FP).

– Som en polis sade under vårt möte: ”Vi har trafikundervisning i skolan, men IT-undervisningen för våra barn, var är den?”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.