• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Många tvingas bo kvar i Migrationsverkets lokaler Foto: TT

Få kommuner kommer klara krav på bostäder åt nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

De kommuner som ska ta emot flest nyanlända i år och nästa år ska ta emot över 30.000 personer med uppehållstillstånd. Men det ser ut att bli riktigt svårt – hittills har bostäder åt bara knappt 6.500 personer ordnats. På flera håll varnar man nu för att det återigen kan bli aktuellt med tält och gymnastiksalar som en tillfällig lösning, visar SVT Nyheters kartläggning.

– Om det här fortsätter i tangentens riktning, då tror jag att vi ser tältlösningar här i december, säger Leif Gripestam (M) kommunalråd i Täby.

Sedan i mars är landets samtliga kommuner tvungna att ta emot ett visst antal nyanlända enligt den bosättningslag som sex av riksdagens partier står bakom.

Den kvot kommunerna ska uppfylla baseras på folkmängd, arbetsmarknad och på hur många asylsökande och nyanlända man har tagit emot tidigare.

”Extremt tufft och ansträngt”

SVT Nyheter har frågat de 50 kommuner som ska ta emot flest personer med uppehållstillstånd hur de klarar att ordna bostäder till sin kvot 2016 och 2017. Det visar sig att bara 14 av de 46 kommuner som svarat på SVT:s enkät, kommer att klara sitt kommunkrav i år.

– Vår situation liknar många andra kommuners, det är helt enkelt omöjligt att genomföra den här tvångslagen som staten sagt att vi ska genomföra på den här korta tiden, säger Leif Gripestam (M) i Täby.

– Läget är extremt tufft och ansträngt, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunalråd i Malmö.

21 kommuner osäkra om 2017

Nästa år är det än mer osäkert.  Bara fyra av kommunerna uppger att de kommer klara att få fram bostäder till alla sina nya invånare. 21 av kommunerna vet i dagsläget inte om det kommer att gå.

– Det är klart att det är tufft. Vi hinner inte med att fixa bostäder i den takt vi har ett åtagande att ta emot nyanlända, säger Andreas Sturesson (KD), kommunalråd i Jönköping och fortsätter:

– Jag tycker att alla kommuner ska ta ett solidariskt ansvar, det här är en gemensam uppgift. Men jag tycker också att man måste ta hänsyn till bostadssituationen när man fördelar de nyanlända.

Kräver mer tid av regeringen

Situationen blir allt mer desperat på vissa håll och både i Stockholm och Malmö flaggar man nu för att en del av de nya invånarna kan komma att behöva bo i sovsalar tillfälligt.

– I nödfall så tittar på vi på att ha tillfälliga sovsalar men helst vill vi ju inte landa där, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) i Malmö.

Flera av kommunpolitikerna kräver nu mer tid av regeringen.

– De av staten upphandlade aylboenden som finns måste användas under en längre tid så att vi i kommunerna får tid på oss att lösa den här frågan, säger Leif Gripestam (M).

Migrationsverket avvecklar boenden

Redan i dag bor 16.000 personer med uppehållstillstånd kvar på landets asylboenden och har därmed inte fått den kommunplacering som krävs för att de ska kunna börja sitt liv i Sverige på allvar. 

En aspekt som riskerar att försvåra situationen är att Migrationsverket nu håller på att avveckla flera av sina boenden. 80 boenden ska vara avslutade den sista januari nästa år och under hela 2017 ska 34.000 platser avvecklas.

– Min förhoppning är att Migrationsverket inte avvecklar de fungerande boendena i snabbare takt än vad kommunerna klarar att ta emot, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) i Malmö.

FAKTA: Så klarar kommunerna bosättningslagen

De 46 kommuner som har svarat på SVT Nyheters enkät ska tillsammans ta emot 13.200 nyanlända flyktingar i år och 17 680 nästa år. Totalt 30.880 nyanlända fram till slutet av 2017.  Hittills har dessa kommuner ordnat bostäder till 6.450 personer.

På frågan ”Kommer ni att klara ert kommuntal i år?” svarar kommunerna:

  • Ja, helt: 14
  • Till stor del: 17
  • Till viss del: 9
  • Vet ej: 5
  • Ej svar: 1

På frågan ”Kommer ni att klara ert kommuntal nästa år?” svarar kommunerna:

  • Ja, helt: 4
  • Till stor del: 12
  • Till viss del: 8
  • Vet ej: 21
  • Ej svar: 1

För att ordna bostäder tar kommunerna till flera olika åtgärder:

  • 35 av kommunerna hyr av privatpersoner
  • 33 av kommunerna hyr av privatvärdar
  • 27 av kommunerna har modulhus med tillfälliga bygglov
  • 27 av kommunerna anpassar kommunala lokaler, t.ex. äldreboenden
  • 25 av kommunerna hyr hotell, campingstugor eller dylikt
  • 20 av kommunerna ger förtur i bostadskön
  • 15 av kommunerna köper bostadsrätter
  • 12 av kommunerna anger andra alternativ, exempelvis gymnastiksalar, villavagnar, kommunal hyresgaranti, lånelägenheter under etableringstiden eller hyr vandrarhem.

FAKTA: Så gjordes undersökningen

SVT Nyheter skickade en enkät till de 50 kommuner som ska ta emot flest antal nyanlända flyktingar i år. De 50 kommunerna ska tillsammans ta emot 13.900 av de 21.700 nyanlända flyktingar som anvisats till kommunerna enligt den nya bosättningslagen som trädde i kraft 1 mars i år.

Svarsperioden var 14 till 17 oktober 2016. Av de 50 kommunerna var det 46 som svarade, vilket innebär en svarsfrekvens på 92 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.