Enligt statliga pensionsbolaget Andra AP-fondens färska kvinnoindex har antalet börs-vd:ar ökat med två personer jämfört med förra året.
Det betyder att utav Stockholmsbörsens 332 bolag har 30 stycken en kvinnlig vd, det vill säga att nio procent av de verkställande börsdirektörerna är kvinnor.
”Lat när man rekryterar”
– Jag tror man blir lite lat när man rekryterar. Man gör det lite lätt för sig och tar en likadan som man haft tidigare, säger Eva Halvarsson.
När det gäller jämställdheten i börsbolagens styrelser ser det annorlunda ut. Där är numera var tredje styrelseledamot kvinna. Däremot är andelen styrelseordföranden lägre. Var tionde ordförande är en kvinna.
Sverige ligger på tredje plats i EU när det gäller styrelserepresentation och jämställdhet i börsbolag. För vd-posterna ser det betydligt sämre ut.
Långt ned på listan
Tio länder hade 2018 högre andel kvinnor som vd i de 50 största börsbolagen enligt EU-organisationen European Institute for Gender Equality. I Slovenien och Slovaken är var femte börs-vd i de största bolagen kvinnor.
Eva Halvarsson tror det tar tid innan vd-posterna är mer jämt fördelade.
– En magisk gräns är när vi nått över 30 procent, säger hon.
Hon berättar att Andra AP-fonden är aktiva i de valberedningar de medverkar i. Enligt Eva Halvarsson är det tydligt att det finns ett samband mellan valberedningar med större andel kvinnor och fler kvinnor i bolagsstyrelserna. Eftersom det är styrelsens ordförande som har huvudansvaret för att rekrytera vd är jämställdheten bland ordförandena viktig även för fördelningen av vd-posterna.
”Rekordhög siffra”
Elisabeth Peregi är som vd för börsnoterade klädföretaget Kappahl en av börsens 30 kvinnliga vd:ar. Hon tror att det kommer ske stora förändringar framöver.
– En av tio är en rekordhög siffra om man tittar bakåt i tiden. När jag växte upp var de flesta kvinnor hemmafruar. Kvinnor har verkligen tagit för sig genom att utbilda sig och satsa på egna karriärer, säger Elisabeth Peregi.
Enligt Peregis erfarenheter finns det ett ekonomiskt egenvärde i att ha jämställda bolag.
– Mångfald ger både tillväxt och resultatförbättringar. Ju mer jämställda man är i så väl arbets- som styrgrupper, desto bättre resultat får du, säger hon.