Unga väljare brukar bestämma sig sent på vad de ska rösta på. Foto: Foto: Janerik Henriksson/Fredrik Sandberg/TT

Många väljare bestämmer sig under valrörelsen

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler väljare bestämmer sig för vilket parti de ska rösta på under valrörelsen, i alla fall om man ser till den långsiktiga trenden. Men när vi är framme vid valdagen är det få som byter parti.

– Det är inte så många som är osäkra hur de ska rösta på valdagen, säger Maria Solevid, statsvetare vid Göteborgs universitet.

Enligt SVT:s vallokalsundersökning 2014 bestämde sig mellan 12 och 13 procent av väljarna på valdagen.

Val 2018 – #dinröst

Statsvetarna talar om så kallade ”sena bytare”, alltså väljare som sagt att de ska rösta på ett parti före valet och sedan väljer ett annat parti. Tidigare undersökningar visar att de sena bytarna endast är 7-8 procent av väljarna.

– En stor majoritet har alltså redan bestämt sig på valdagen.

Få väljare ändrar sig flera gånger

Den långsiktiga trenden visar samtidigt att allt fler väljare bestämmer sig för vilket parti de ska rösta på under valrörelsen. På 60-talet var det endast 18 procent som bestämde sig under den sista månaden innan valet medan det i förra valet var hela 59 procent. Det visar statistik från Valforskningsprogrammet på Göteborgs Universitet.

– Enligt vallokalsundersökningar karakteriseras de senaste valen av stabila väljare, omkring 60 procent uppger att de har röstat på samma parti två val i rad. De väljare som är väldigt flyktiga och ändrar sig flera gånger under en mandatperiod utgör bara några procent, säger Maria Solevid.

Få byten påverkar blockpolitiken

Många väljare byter visserligen parti mellan val, men samtidigt tar många byten ut varandra. Till exempel om en väljare byter från Moderaterna till Liberalerna samtidigt som en annan byter från Liberalerna till Moderaterna.

– Många väljare som byter parti gör det dessutom inom Alliansen eller inom det rödgröna blocket, så det påverkar inte blockpolitiken, säger Maria Solevid.

Mellan valen 2010 och 2014 bytte omkring 35 procent av väljarna parti och omkring 8 procent bytte block.

Men SD har ju växt väldigt mycket, de måste ha lockat många att byta?

– När ett parti växer mycket så måste det ske många partibyten. Detta har delvis redan skett eftersom SD har gått framåt flera val i rad. Sedan ska man också komma ihåg att SD har varit duktiga att mobilisera från soffan (alltså väljare som inte röstat i tidigare val), säger Maria Solevid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet