LO-ordföranden Susanna Gideonsson kräver tillsammans med Svenskt Näringsliv, andra fack och arbetsgivare ett möte med statsministern för att stoppa EU-direktivförslaget om lagstadgad minimilön. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fack och näringsliv pressar regeringen om minimilöner

Uppdaterad
Publicerad

Det beskrivs som ”en avgörande strid för den svenska modellen” och ”ett allvarligt mot vår svenska kollektivavtalsmodell”. Nu begär arbetsmarknadens partner ett möte med regeringen angående EU:s minimilönedirektiv.

Stefan Löfven och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark ”bjuds in till brådskande överläggningar om regeringens strategi för att stoppa EU-kommissionens förslag till direktiv om tillräckliga löner i EU”.

Syftet är att pressa regeringen till att ligga på EU-kommissionen hårdare och på så sätt stoppa direktivförslaget om lagstiftade minimilöner.

Brevet är undertecknat av:

  • Gunnar Holmgren, generaldirektör Arbetsgivarverket
  • Susanna Gideonsson, ordförande LO
  • Göran Arrius, ordförande Saco
  • Anders Knape, ordförande SKR
  • Therese Svanström, ordförande TCO
  • Mattias Dahl, vice vd Svenskt Näringsliv

”Riskerar att pressa lönerna nedåt”

Enligt Göran Arrius riskerar EU-direktivet att pressa lönerna nedåt.

– På sikt kan det också undergräva parternas ställning och de anställdas möjlighet att överhuvudtaget förhandla om sin lön, säger han till SVT Nyheter.

Är det inte bra att alla arbetare i EU garanteras en lön de kan leva på?

– I alltför många länder är det dåliga arbetsvillkor och för låga löner. Men att införa EU-regler på löneområdet kommer inte att vara nyckeln till högre löner och bättre arbetsvillkor för Europas löntagare, säger han och fortsätter:

– I de länder där arbetstagare i dag inte kan leva på sin lön finns redan lagstadgade minimilöner.

Susanna Gideonsson håller med:

– Det är inte målet utan metoden som vi motsätter oss. För att stärka arbetarnas trygghet i Europa krävs regler som respekterar alla arbetsmarknadsmodeller, även den svenska.

”Regeringen behöver intensifiera arbetet”

Syftet med direktivet är enligt EU-kommissionen att alla arbetare inom EU ska garanteras löner som går att leva på och man hävdar också att förslaget är utformat så att det inte ska påverka den svenska förhandlingsmodellen.

– Det stämmer inte enligt vår bedömning. Vi kan konstatera att varken Sverige eller vår partsmodell undantagits från direktivets krav, säger Göran Arrius.

– EU-kommissionen erbjuder inte alls ett vattentätt skydd och det är absolut inte ett undantag för Sverige från direktivets krav, säger Susanna Gideonsson.

Mattias Dahl är ansvar för arbetsgivarfrågor på Svenskt Näringsliv:

– Regeringen behöver intensifiera arbetet med att stoppa direktivet. Det är nödvändigt för att värna den svenska arbetsmarknadsmodellen, säger han till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.