Facket: ”Arbetsgivaren har ett jättestort ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

I dag startar rättegången mot de två tidigare anställda på HVB-hemmet i Hagfors som misstänks för att ha orsakat femårige John Walters död. Fackförbundet Vision menar att det är en principiellt viktig rättegång.

De två anställda som jobbade den morgonen som John Walter försvann är åtalade för att genom oaktsamhet vållat hans död, eftersom de inte hade tillräcklig övervakning av dörren där han smet ut.

Det var en pressad situation på avdelningen Prästgården på HVB-hemmet Platea där John Walter bodde, och personalen hade varnat ledningen för att de inte var bemannade för de åtta barn med stora behov som bodde där.

Fackets kritik: Måste finnas personal

Jan Andersson, ombudsman på fackförbundet Vision, var med om förhandlingarna när HVB-hemmet Platea lades ner av Humana efter John Walters död. Han pekar på att arbetsgivaren har ansvar för att personalen har rätt kompetens, och att det är en trygg och säker boendemiljö.

Tre av barnen hade så stora behov att de behövde personal hos sig hela tiden, men det var bara två i personalen.

– Om det är tre barn som behöver punktmarkeras, då är det arbetsgivarens ansvar att det finns tre i personalen som kan göra det, säger Jan Andersson.

Humana hävdar att personalen gjort fel

De två åtalade jobbade natt. John Walter tog sig ut tidigt på morgonen och nattpersonalen hade haft en rörig natt och skulle strax gå hem. Efter att man letat i två timmar hittades John Walter sedan drunknad i en näraliggande å.

Åklagaren och arbetsgivaren Humana menar att det var de två ansvariga i nattpersonalen som gjort fel, eftersom han var ett av barnen som aldrig skulle lämnas ensamma.

De åtalade vill inte uttala sig, men deras advokater skriver i ett pressmeddelande att det funnits stora brister i hemmets fysiska miljö och att personalen varit för få. Men även att IVO återkommande påtalat brister på hemmet.

Ombudet: Kan tydliggöra ansvaret

Facket kommer noga följa hur rätten resonerar om vad som varit arbetsgivarens ansvar.

– Något vi kommer att lära oss i den här processen är att det blir tydligt vad man kan kräva av den enskilde medarbetaren, säger Jan Andersson.

Erik Ulnes, sakkunnig på Rädda Barnen, har mött många av de barn som omhändertas på HVB. Han tycker att åtalet av personalen slår helt förbi mål.

– Att vuxna kan ställas till svars kan ha ett bra symbolvärde, men det viktigaste är hur vi ska skapa förutsättningar för de här barnen att få en trygg miljö. Det är mycket viktigare än att kunna åtala personal när något går allvarligt fel.

Bristerna på Platea

Enligt ägaren Humanas egen Lex Sarah utredning efter John Walters död fanns de här bristerna på hemmet:

”Lämplighetsbedömningar brister i kvalitet, matchning tar inte hänsyn till andra placeringar eller personalens kompetens.

Upprepade IVO-anmärkningar, senaste i maj 2021 föranledde krav på åtgärder.

Åtgärder efter internkontroll av kvalitetsavdelningen 2019 har ej säkerställts.

Bristande samordning och uppföljning av huvudman.

Brister i kompetens: All personal har inte kompetens för att arbeta med olika barns problematik. Brist i säkerställande att all personal har kompetens att arbeta med alla barn nattetid.

Brist i den fysiska miljön; Altandörr, staket och grind var inte tillräckligt för att hindra barnet att lämna tomten. Närliggande vattendrag.

Brister i tillsynen: Trötthet, mänskliga faktorn, gjorde att tillsynen brast under några minuter. Brist i kommunikation och information om att aktuellt barn hade hög risk för avvikning. Rutin för bemanning saknar uppgift om att bemanning även nattetid bör matchas utifrån barnets behov.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.