Försäkringskassan: Familjeveckan riskerar att försenas

Uppdaterad
Publicerad

En veckas extra ledighet per år för föräldrar för att kunna vara med sina barn. Det var ett av Socialdemokraternas vallöften 2018. Men veckan har bantats i januariavtalet och i dag går remisstiden ut för den så kallade familjeveckan. Försäkringskassan varnar för att det lär bli svårt att införa den inom den här mandatperioden.

Familjeveckan har naggats i kanten, i januariavtalet hade den bantats till tre dagar per år och förälder.

Nu är frågan om familjeveckan alls hinner införas innan nästa val. I sitt remissvar om lagförslaget skriver Försäkringskassan att man tror den kan införas hösten 2022.

– Från att beslut fattas tar det cirka 14 till 16 månader för oss att planera och ordna ett införande, säger Alexandra Wallin, avdelningschef på Försäkringskassan.

Varför då?

– Främst för att det är en ganska komplex lagstiftning och en helt ny förmån, och det krävs ganska omfattande IT-utveckling. Vi måste också rekrytera en ganska stor mängd handläggare.

Risken för långa handläggningstider ökar

Om man ska hinna tidigare än så måste beslutet enligt henne komma nu. Om beslutet inte fattas förrän i samband med budgetpropositionen säger hon att reformen snarare är redo sent hösten 2022.

Går man snabbare fram växer personalbehovet från cirka 200 till cirka 500 tjänster och risken för långa handläggningstider och fel ökar, enligt Försäkringskassan. Detta för att det blir mer manuell hantering.

– Då är risken att vi bara hinner bygga en mindre IT-lösning och då kommer administrationen bli mycket dyrare. Det kommer att krävas många fler handläggare, säger Alexandra Wallin.

Ministern: ”Vi jobbar med reformen”

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) säger dock att målet är att reformen ska införas innan valet.

– Det är en bra reform, som skapar jämlikhet och bättre kontakt mellan föräldrar och deras barn och det är något vi behöver i vårt samhälle, säger Ardalan Shekarabi.

– Planen är att det ska träda i kraft under mandatperioden, så vi jobbar med reformen i enlighet med januariavtalet.

Försäkringskassan menar ju att man inte är färdiga förrän sent hösten 2022?

– Vi ska naturligtvis analysera deras svar och alla andra remissvar som inkommit, det är viktigt att det här blir infört på ett bra sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.