Johan Floderus

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så hade Johan Floderus det under tiden i ökända Evin-fängelset i Iran. Foto: Hossein Yarahmad/AP

Fångutväxlingen: Detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Livstidsdömda Hamid Noury benådas och överlämnas till hemlandet Iran – i utbyte släpper iranska regimen två svenska medborgare som fängslats i landet på oklara grunder.

Sveriges första officiella fångutväxling har med det ägt rum. Detta är vad vi vet om fallet med de svenska fångarna och folkrättsbrottslingen.

Varför greps Saeed Azizi och Johan Floderus?

Att utländska medborgare grips på oklara grunder i Iran är inte ovanligt.

Fångutväxling mellan Sverige och Iran

Enligt experter är det en del av regimens politiska spel och det har flera gånger fungerat som metod för att få hem medborgare som dömts utomlands.

Johan Floderus jobbade med biståndsfrågor i EU när han för drygt ett och ett halvt år sedan fängslades i Iran – efter att grundlöst anklagats för spioneri och med risk att dömas till döden, enligt Sveriges regering.

60-åriga Saeed Azizi, greps i november 2023 på vad den svenska regeringen beskriver som ”oriktiga grunder” – och dömdes till fem år i fängelse. Azizi har både svenskt och iranskt medborgarskap.

Vem är Hamid Noury?

Sommaren 1988 avrättades tusentals politiska fångar i Iran på order av den dåvarande religiösa ledaren Ayatolla Khomeini. Den första någonsin att ställas inför rätta var Hamid Noury – som greps i Sverige 2019.

Under sommaren 2022 dömdes Noury för grovt folkrättsbrott och mord – till livstids fängelse.

Amnestys Maja Åberg, kommenterade då domen så här i SVT:

– Det här betyder otroligt mycket för anhöriga till personer som dödades under den här fängelsemassakern. Det här är historiskt.

Hur gick utväxlingen till?

Under en presskonferens på lördagskvällen meddelade statsminister Ulf Kristersson (M) att den livstidsdömde Hamid Noury benådats och överlämnats till Iran.

Operationen beskrivs som ett samarbete mellan regeringen, svenska säkerhetspolisen och medlarlandet Oman.

De två svenska fångarna släpptes ur Evin-fängelset i Teheran och flögs till Arlanda – där de landade 21.20 på lördagen och återförenades med sina anhöriga.

Fångutväxlingen har fått kritik från flera håll. Amnesty kritiserar bland annat att svensk-iraniern Ahmadreza Djalali förblir fängslad i Iran.

– Sverige hade ett väldigt starkt kort, säger Amnestys generalsekreterare Anna Johansson till SVT.

TIDIGARE FÅNGUTVÄXLINGAR

Bland annat Belgien har växlat fångar med Iran – senaste tillfället var under våren 2023 då en dansk och två österrikiska medborgare fick återvända hem. I utbyte fick Iran då den terrordömda diplomaten Assadollah Assadi som dömts i en belgisk rättsprocess.

USA har flera gånger gått med på fångutbyten men i Europa är länder generellt mer skeptiskt inställd till metoden. I Belgien krävdes en lagändring för att fångutbytet skulle kunna genomföras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fångutväxling mellan Sverige och Iran

Mer i ämnet