”Jag har ingen aning om vad som hänt med henne” säger Farman Sediq om flickvännens försvinnande. Foto: SVT

Farman vaktade familjens heder – tills hans flickvän försvann

Uppdaterad
Publicerad

Hedersförtryck handlar inte alltid om våld och mord. För de allra flesta handlar det om mer subtila påtryckningar och begränsningar. När Farman Sediq kom till Sverige som 12-åring var det självklart för honom att hans uppgift var att kontrollera systrarna.

– Om syrran ville gå på en fest med hennes kompisar då reagerade jag snabbt och sa nej du får inte, vad ska du göra där? Eller typ, javisst, du får gå, men jag hämtar dig klockan nio på kvällen, säger Farman Sediq.

Han menar att hedersvärderingarna förstärks i det nya hemlandet. Män som tidigare haft all makt i familjen känner sig hotade.

Agenda

– Då blir det viktigt att hålla kontrollen ytterligare över barnen. Vem ska de gifta sig med och hur beter de sig. Och då kommer du till den här sexualitetsfrågan, som ju i grund och botten hedersproblematik handlar om: kontrollen över sexualiteten.

Träffades i smyg

I gymnasiet blev Farman förälskad i en tjej som själv levde under hedersförtryck. Hennes familj accepterade inte att hon hade en relation, så de fick träffas i smyg. Trots att de var försiktiga så blev de påkomna.

Flickvännen blev ännu hårdare kontrollerad och sommaren därpå bjöds hon på en resa till hemlandet av sin familj. Sedan dess är hon försvunnen.

– Jag har ingen aning om vad som hänt med henne, berättar Farman. Hennes bästa väninna tror att hon blivit bortgift, säger Farman Sediq.

”Hur kan jag ändra mig?”

Det här fick Farman att tänka till. Han kom till en samtalsgrupp och i några år jobbade han med att föreläsa om hedersstrukturer.

– Man måste prata om de värderingarna, man måste upplysa. Mitt förändringsarbete handlade om att jag fick en bättre upplysning, jag kunde samtala om de här frågorna, jag kunde reflektera över min egen situation, alltså hur var jag själv, varför var jag så, hur kan jag ändra mig?

Fakta

Agenda om hedersförtryck

I SVT:s Agenda intervjuas jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) och Mariet Ghadimi, verksamhetschef på Tjejers rätt i samhället. Se hela programmet klockan 21.15 på SVT2 eller SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet