• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Kommuner larmar: Anmälningar om hedersförtryck ökar

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner varnar för att anmälningar om hedersförtryck ökar. Det visar en sammanställning som SVT:s Agenda tagit del av. En del fall är så allvarliga att barn har fått placeras i andra familjer.

– I vissa fall har familjen aktivt letat efter de här barnen, säger Sandra Säljö, socialchef i Töreboda kommun.

Det handlar om kontroll. Allt från att inte själv få välja vad man ska ha på sig eller vem man ska umgås med till vem man ska gifta sig med. 

I en sammanställning från landets länsstyrelser framkommer att en rad kommuner nu ser fler ärenden och anmälningar som rör just hedersförtryck.

Agenda

Utsätts för våld

I 12 av 21 län finns kommuner som vittnar om ett ökat antal ärenden eller om behov av ökad kompetens.

– Det är helt klart en problematik som ökar. Det handlar om hela skalan, allt från flickor som inte får leka med pojkar, inte får ha vilka kläder de vill, till flickor som utsätts för våld eller är på väg att giftas bort, säger Sandra Säljö, socialchef i Töreboda kommun.

Hon säger att antalet ärenden som rör hedersrelaterat våld ökat markant i kommunen sedan flyktingkrisen 2015.

I flera fall har problemen varit så stora att barn i kommunen har fått placeras om i andra familjer, och efter ett speciellt beslut kan deras nya adress skyddas från till exempel föräldrar, som många gånger fortfarande är vårdnadshavare.

– Det är inte helt ovanligt. I vissa fall har familjen aktivt letat efter de här barnen efter att vi har placerat dem i andra familjer, säger Sandra Säljö.

Flera orsaker

Även i Söderhamns kommun har ärenden som rör hedersproblematik ökat.

– Det är helt klart en ökning av anmälningar, sedan kan det finnas flera orsaker bakom det. Det kan ha att göra med en högre medvetenhet om de här frågorna eller att man kanske varit i samhället en längre tid och vet vart man ska vända sig, säger Helena Palm Höijer, vid barn- och utbildningsförvaltningen i Söderhamns kommun.

Behöver mer kunskap

Att arbeta med barn som är utsatta för hedersrelaterat våld eller kontroll kräver speciell kompetens och erfarenhet, säger Helena Palm Höijer. I sammanställningen har flera kommuner efterfrågat mer utbildning och stöd.

– Jag tror jag svarar för alla kommuner när jag säger att det behövs ökad kompetens i de här frågorna. Det är ett oerhört komplext problem.

– Det behövs kontinuerlig utbildning. Vi behöver veta vilka tecken vi ska leta efter, det är ju ofta små, små signaler i början. Vi skulle också behöva samarbeta mer mellan olika förvaltningar för att se hela bilden.

Missa inte: Jämställdhetsminister Åsa Regnér frågas ut SVT:s Agenda – söndag 21:15

Fakta om sammanställningen

I en sammanställning av lägesrapporterna från länsstyrelserna framgår att flera kommuner ser en ökning av anmälningar och ärenden som gäller hedersförtryck. Flera lyfter också ett behov av kompetensutveckling i frågan. I sammanställningen finns ingen specifik fråga om hedersrelaterat förtryck eller våld men kommuner i tolv olika län har lyft frågan i sina kommentarer. Totalt är det kommuner i 12 olika län som lyfter hedersproblematik/våld i nära relationer eller behov av kompetensutveckling

Agenda om hedersförtryck

I SVT:s Agenda intervjuas jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) och Mariet Ghadimi, verksamhetschef på Tjejers rätt i samhället. Se hela programmet klockan 21.15 på SVT2 eller SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet