Efter att tidigare ha motsatt sig att kärnkraften ska klassas som hållbar av EU har regeringen på senare tid svängt.
– Regeringen har påpekat att vi kan acceptera att kärnkraften kan klassas som hållbar i EU:s taxonomi, säger energiminister Khashayar Farmanbar (S).
Han menar däremot att man, enligt de vetenskapliga definitionerna, omöjligt kan säga att kärnkraft är en förnybar energikälla. Men hållbarhet är ett lösare begrepp.
– Kärnkraften är inte förnybar, punkt. Begreppet hållbarhet har ingen vetenskaplig definition.
”Viktigt i andra länder”
Farmanbar menar att det skulle kunna vara motiverat att bygga ut kärnkraften i andra EU-länder, där alternativet är smutsigare energiproduktion, men att Sverige har andra förutsättningar tack vare vattenkraften.
– Det kan vara en viktig del av den gröna omställningen i vissa länder. Och vår befintliga kärnkraft i Sverige är väldigt bra, den ska vi slå vakt om.
Men för den svenska staten är investeringar i ny kärnkraft ”inte en hållbar väg framåt”, menar Farmanbar. Detta eftersom kärnkraften tar lång tid att bygga och är relativt dyr i drift.
– Mitt mål är att Sverige ska få tillgång till mycket el, den ska komma på plats ganska snabbt och den ska vara billig.
MP: Hade stoppat det
Miljöpartiet, som lämnade regeringen i höstas, anser inte att kärnkraft bör klassas som hållbart av EU, bland annat på grund av det radioaktiva avfallet.
– Det här hade inte hänt om Miljöpartiet hade suttit i regeringen. Då hade vi sett till att regeringens linje var tydligare och att den hade inneburit att bara de förnybara energikällorna ska anses vara hållbara, säger Lorenz Tovatt (MP), energipolitisk talesperson och riksdagsledamot.