Farmanbar har tidigare sagt till Sveriges Radio att regeringen drivit på för att kärnkraft ska ingå i EU-kommissionens definition av hållbar energi. Rent formellt har man dock inte tagit ställning i frågan.
– Det finns de lägen där den kan vara hållbar, om man jämför med vad man annars skulle använda, hur man har skaffat sig bränslet, uranet, och hur man lagrar avfallet. Beroende på de faktorerna så kan den i vissa länder vara hållbar, har Khashayar Farmanbar tidigare sagt till SVT.
Billström: Viktigt att informationen är korrekt
Moderaterna anser nu att Farmanbar inte har beskrivit regeringens arbete korrekt.
– Det är av särskilt intresse att den information som allmänheten får i en så för Sverige viktig fråga som energiförsörjningen är korrekt, och därför bör konstitutionsutskottet granska energiministerns uttalanden, säger Tobias Billström (M) till Ekot.
Farmanbar presenterar dock en förklaring till regeringen agerande. Till radion säger han att regeringen anpassat sitt agerande i EU till vad EU-nämnden i riksdagen har krävt.
– Innan regeringen åker till Bryssel varje gång går de förbi EU-nämnden i riksdagen och nämnden skickar då med det som de vill att regeringen ska framföra, säger han till Ekot.
Moderaterna menar dock att Stefan Löfven och Magdalena Andersson till och med vägrat framföra EU-nämndens beslut om att föreslå kärnkraften som en hållbar energikälla.
– Med tanke på hur regeringen agerat under lång tid så stämmer detta inte.