Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oksana Shtefan, kom från Ukraina till Sverige för ett år sedan. Hon har fått ett arbete som lokalvårdare – men trots det måste hon hämta mat på hjälpcentret i Uppsala. Foto: Manu Royer

Migrationsverkets prognos: Färre flyktingar väntas till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket väntar sig att färre flyktingar kommer att komma till Sverige framöver, det framgår i en prognos för kommande år. Samtidigt vill myndigheten se en större budget i höst.

Migrationsverket väntar sig att personer som flytt från kriget i Ukraina kommer vara kvar en längre tid i Sverige, visar en ny prognos.

För att kunna hantera kostnaderna det innebär önskar myndigheten tilldelas mer pengar inför höstens budgetproposition. För 2024 föreslår de cirka 4,7 miljarder kronor, vilket är lika mycket som årets budget. Medan för 2025 föreslår de en ökning till 4,9 miljarder kronor.

– Skillnaden beror framför allt på konsekvenserna av ett långvarigt krig i Ukraina. På grund av kriget och det osäkra omvärldsläget behöver Migrationsverket fortsatt stabila förutsättningar under de närmaste åren, säger Annika Gottberg, planeringsdirektör på Migrationsverket, i ett pressmeddelande.

Färre asylsökande väntas

Prognosen för antalet skyddsökande från Ukraina i år skruvas ner från 15 000 till 14 000 personer. Hittills i år har 7 500 ukrainare sökt skydd i Sverige. För 2024 väntas siffran vara 10 000 ukrainare. Ukrainare omfattas av EU:s massflyktsdirektiv, vilket gör att de erbjuds tidsbegränsade uppehålls- eller arbetstillstånd.

För personer som söker asyl väntas det bli 2 000 personer färre för 2023 och kommande år. Prognosen för 2023 och 2024 är 14 000 personer per år.

Även antalet personer som söker arbetstillstånd väntas minska, där prognosen är 7 000 till 11 000 färre ansökningar per år för 2023 till 2026. Under åren beräknas mellan 83 000 och 93 000 personer söka arbetstillstånd. Enligt Migrationsverket beror minskningen på regeringens förslag om höjda försörjningskrav på arbetskraftsinvandrare, som väntas träda i kraft första oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.