Ekobrottsmyndigheten blev uppmärksammade på Laholm-bolaget efter en anmälan från Skatteverket. Efter en husrannsakan kunde man säkra flera bevis, bland annat i form av krypterade chattar.
– I meddelandena kunde man se hur de planerat att undgå momsen. De talar helt öppet om hur man ska fuska med bokföringen, säger Lars Lithner, chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten i Göteborg.
”Internationellt upplägg”
Med hjälp av en avancerad konstruktion misstänks parterna ha förfalskat fakturor, inköpsorder och inspektionshandlingar för att dölja att man inte betalat in någon moms till staten. Totalt handlar det om 158 miljoner kronor i felaktigt redovisad moms.
– Det är ett välkänt upplägg, man köper in mobiltelefoner och elektronik och sen så trollar man bort momsen för att få marknadsfördelar, säger Lars Lithner.
Bolaget uppger själva att de omsatte mellan 600-700 miljoner kronor på några månader. Vem som köpt telefonerna framgår inte av utredningen, men enligt åklagaren ska affärerna ha samordnats via ett kriminellt nätverk med säte i bland annat Förenade Arabemiraten, Turkiet och Polen.
– Det är ett internationellt upplägg där det här bolaget förmodligen är en liten del.
De fem personerna, varav en sitter häktad, åtalas nu för grova skattebrott och grov näringspenningtvätt under 2020 och 2021. Bland annat åtalas företagets advokat för att ha låtit sitt eget konto användas för att genomföra transaktionerna. Det efter att bolaget blivit utkastade från sin bank.
– När de inte hittade en ny bank som ville ha dem använde de istället advokatens konto för sina utlandsbetalningar, säger Lars Lithner.
De åtalade förnekar brott.
100 bolag inblandade i mobilhärvan
Utredningen, som är 7 000 sidor lång, är ett av flera ärenden i den så kallade mobilhärvan med omfattande momsbedrägerier genom till stora delar fiktiv handel med mobiltelefoner och annan elektronik.
SVT:s granskning visade i fjol att över 100 bolag kan vara inblandade och Ekobrottsmyndigheten har startat över 20 förundersökningar. Totalt bedöms staten enligt Skatteverket ha förlorat över fyra miljarder kronor på brottsligheten.