Foto: SVT

Fem gånger fler använder adhd-läkemedel

Uppdaterad
Publicerad

Förskrivningen av adhd-läkemedel fortsätter att öka. Antalet personer som har hämtat ut adhd-läkemedel minst en gång, har blivit fem gånger fler mellan åren 2006 och 2013.

Maya Roca Ahlgren är 11 år. Hon tycker om att sjunga och dansa och så gillar hon konstsim. Maya är diagnostiserad med adhd och har mycket energi.

Hon beskriver sin diagnos som att man har svårt att sitta still, och hela tiden vill röra på sig.

– Man vill springa runt. Man kan bli lätt arg och irriterad. Man är väldigt konstnärlig, kommer på många idéer och lite sånt.

– Man har svårt med koncentrationen också, berättar Maya.

Mer kunskap om adhd

Maya är inte ensam om att vara diagnostiserad med adhd. Ungefär ett av tjugo svenska barn har adhd. Många medicinerar och förskrivningen av adhd-läkemedel har ökat explosionsartat de senaste åren.

Mellan åren 2006 och 2013 har antalet personer som hämtat ut adhdläkemedel minst en gång ökat från ca 15.000 till 74.550 personer. Det visar uppgifter från Läkemedelsverket, som sammanställts av Socialstyrelsen

– Man tror att den ökade förskrivningen främst beror på att man har bättre kunskap om adhd och att det också finns bättre resurser att utreda, säger utredare Peter Salmi vid Socialstyrelsen.

Kan vara bra med omega-3

Ett alternativ till medicinering, som livligt diskuteras, är fettsyror som omega-3 och omega-6.  Så här långt har det varit svårt att fastställa att de verkligen ger effekt. Senast i februari konstaterade den statliga myndigheten SBU, kunskapscentrum för hälso- och sjukvården, att det vetenskapliga underlaget är otillräckligt för att bedöma effekten av omega-3 och omega-6 vid ADHD.

Men i helgen presenteras en mexikansk studie vid en adhd-konferens i Stockholm, där resultatet visar att fetttsyror kan ge effekt, när medicin och fettsyror ges tillsammans.

– Då kan man tänka sig att de har lite olika verkningsmekanismer, så att de hjälper det här systemet på olika sätt och faktiskt är en bra kombination. Och till och med kanske förstärker varandra, berättar Mats Johnson, överläkare som bland annat forskat om adhd.

”Man ska inte bli arg på dem”

Det bästa med adhd:n säger Maya Roca Ahlgren är att man får många roliga idéer, och att man är väldigt kreativ.

– Man har mycket energi också, säger hon.

Vad tycker du att man ska man tänka på om man har en klasskompis som har adhd till exempel?

– Man ska inte bli så arg på dem, för de är känsliga för sånt. Det kan vara bra om de är extra snälla – att de får med dem i det de gör. Att man får med dem i lekarna, så att de slipper känna sig utanför, för det tycker adhd-barn är väldigt jobbigt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.