Hör professorn ryta ifrån och kräva att regeringen agerar mot barnfetma. Foto: SVT/Sverige möts

Fetmaforskaren ryter ifrån mot ministern: ”Ni skyfflar allt på fysisk aktivitet”

Uppdaterad
Publicerad

I kampen mot barnfetman är det akut att göra fysisk aktivitet mer tillgängligt, menar socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

Men barnfetmaforskaren Claude Marcus håller inte med. 

– Man pratar inte om det verkliga problemet. Man måste ändra på kosten för barn.

Två av tio barn i åldrarna sex till nio år lider av fetma eller övervikt, visar siffror från Folkhälsomyndigheten. Ett problem som socialförsäkringsministern delvis vill tackla genom mer rörelse och fritidsaktiviteter för barn.

– Kostnader för att delta i idrottsaktiviteter har ökat dramatiskt. Vi måste tillgängliggöra fritidsaktiviteter för alla barn, säger Ardalan Shekarabi (S) i Sverige möts.

”Vi kan alltid äta lite mer”

Men barnfetmaforskaren som medverkar i programmet ryter ifrån och menar att ökad rörelse hos barn inte är det bästa sättet för att hantera övervikt.

– Vi kan alltid äta lite mer och då hjälper det inte om vi är fysiskt aktiva. Vi är så energieffektiva, säger Claude Marcus professor vid Karolinska institutet.

Han tycker att politikerna lägger för lite kraft på att påverka barns kostvanor.

– Tyvärr är det på det viset att när man pratar med politiker om det här så skyfflar de alltid över det hela till fysisk aktivitet.

Sockerskatt i andra länder

Claude Marcus vill se åtgärder som momsfria frukt och grönsaker och har länge efterfrågat införande av sockerskatt i Sverige. Men sockerskatten har inte, enligt Shekarabi, gett tillräcklig effekt i de nordiska grannländer som redan infört den.

– Vi kan inte titta på en dimension. Det är farligt att utesluta fysisk aktivitet i den här debatten, vi kommer inte ifrån att det är relevant, säger Ardalan Shekarabi (S).

Hela debatten om fetma ser du i Sverige möts i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.