I förra veckan upptäckte Folkhälsomyndigheten ett ökat antal fall av deltamutationen, framför allt i Värmland och Blekinge. Foto: Claudio Bresciani/TT

FHM bekräftar: Samhällsspridning av deltamutationen

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har en samhällsspridning av den coronamutation som först upptäcktes i Indien – deltavarianten. Det konstaterar Folkhälsomyndigheten på tisdagen. Det är inte längre enbart reserelaterade fall som upptäcks och varianten verkar öka i omfattning, enligt FHM.

Folkhälsomyndigheten konstaterar att Sverige har en samhällsspridning av deltavarianten, den mutation av covid-19 som först upptäcktes i Indien, enligt TV4. Samhällsspridning innebär att smittan finns spridd i samhället och inte bara hos dem som besökt högriskområden.

– Det är inte enbart reserelaterade fall som dyker upp i Sverige. Att den verkar öka i omfattning kan vi säga redan nu, säger Britta Björkholm, chef på avdelningen för smittskydd och hälsoskydd på Folkhälsomyndigheten, till TV4.

Ökat antal fall i Sverige

I Sverige har antalet fall av deltavarianten hittills varit få – fram till i förra veckan, då Folkhälsomyndigheten upptäckte ett ökat antal fall, framför allt i Värmland och Blekinge. Enligt Aftonbladets enkät till landets regioner ökade delfallen i Sverige med 70 procent på fem dagar.

Ali Mirazimi, som är professor i klinisk virologi på Karolinska Institutet och har en tjänst på FHM som forskare och sakkunnig gällande hemorragiska febrar, menar att deltamutationen är 40-70 procent mer smittsam än de andra.

– Det finns ingenting som säger att viruset inte kommer ta över. Den risken finns, säger Ali Mirazimi i Aktuellt.

Enligt Ali Mirazimi finns det data som pekar på att en dos vaccin inte skyddar lika bra mot deltavarianten som mot de andra mutationerna.

– Vi ser ljuset i tunneln men vi är inte där än, säger han och betonar att det är viktigt att vänta på sin andra dos och fortsätta följa restriktionerna.

Upptäckt i 74 länder

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) har varianten upptäckts i minst 74 länder.

I Storbritannien har deltavarianten helt tagit över smittspridningen och utgör mer än 90 procent av alla nya fall. Omkring 8 000 virusfall rapporteras om dagen – siffror som inte har noterats sedan i februari. Det har lett till att den planerade återöppningen av det engelska samhället har skjutits fram till 19 juli.

– Tusentals fler riskerar att dö om vi inte ger sjukvården några extra nödvändiga veckor, sade premiärminister Boris Johnson när han levererade beskedet.

VIRUSVARIANTER AV COVID-19

VOC (Variants of concern) – orosvarianter av SARS-CoV-2

Alpha

Upptäcktes i: Storbritannien i september 2020

Utnämndes som en orosvariant: 18 december 2020

Beta

Upptäcktes i: Sydafrika i maj 2020

Utnämndes som en orosvariant: 18 december 2020

Gamma

Upptäcktes i: Brasilien i november 2020

Utnämndes som en orosvariant: 11 januari 2021

Delta

Upptäcktes i: Indien i oktober 2020

Utnämndes som en orosvariant av SARS-CoV-2 11 maj 2021 (VOI 4 april 2021)

VOI (Variants of interest) – intressevarianter

Epsilon

Upptäcktes i: USA mars 2020

Utnämndes som en intressevariant: 5 mars 2021

Zeta

Upptäcktes i: Brasilien april 2020

Utnämndes som en intressevariant: 17 mars 2021

Eta

Upptäcktes i: Flertal länder december 2020

Utnämndes som en intressevariant: 17 mars 2021

Theta

Upptäcktes i: Filippinerna januari 2021

Utnämndes som en intressevariant: 24 mars 2021

Iota

Upptäcktes i: USA november 2020

Utnämndes som en intressevariant: 24 mars 2021

Kappa

Upptäcktes i: Indien oktober 2020

Utnämndes som en intressevariant: 4 april 2021

Källa: World Health Organisation (WHO)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.