Finansinspektionen ska granska turerna kring Alectas investeringar. Foto: Lars Schröder/TT

Finansinspektionen granskar Alecta

Uppdaterad
Publicerad

Turerna kring pensionsbolaget Alectas kontroversiella investeringar fortsätter. Nu har Finansinspektionen beslutat att granska pensionsbolaget Alectas investeringar i den ekonomiskt pressade bostadsjätten Heimstaden.

– Vi har fått in underlag som visar att det finns anledning att gå vidare med en undersökning, säger Finansinspektionens chef för avdelningen risktillsyn och försäkring, Ellinor Samuelsson.

Det senaste halvåret har det har stormat rejält kring pensionsjätten Alectas riskabla affärer. Alecta förlorade under våren nästan 20 miljarder kronor på aktieköp i tre amerikanska banker. Efter affärerna avgick Alectas vd Magnus Billing i april.

Dessutom har Alecta tvingats skriva ned värdet på sitt stora innehav i Heimstaden med tre miljarder. Heimstaden är Europas näst största och Sveriges största bostadsbolag. SVT har i flera omgångar granskat Heimstaden som fått kritik för sin snabba expansion och höga belåning och för att de nu vill få sina hyresgäster att betala för skenande räntekostnader.

Granskar affär med Heimstaden

Heimstaden kommer sannolikt be sina ägare om mer pengar. I ett mejl till SVT skriver Alecta att de är beredda att bidra men det är beroende av hur villkoren kommer att se ut.

Alecta bekräftar även att de själva tillsatt en advokatutredning för att granska affären med Heimstaden.

– Särskilt i de här tiderna när det är oro på fastighetsmarknaden så visar det på vikten av och syftet med de här reglerna. Ytterst är det en viktig del av konsumentskyddet med att trygga pensioner, säger Ellinor Samuelsson på Finansinspektionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.