• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Finansinspektionen: Nej till sänkta amorteringskrav

Uppdaterad
Publicerad

Finansinspektionen vill inte ändra eller pausa amorteringskraven, det meddelar man under fredagen. FI anser att lättnader i kraven inte är en träffsäker åtgärd.

Skenande inflation, stigande räntor och rusande elpriser har gjort amorteringskraven till en viktig fråga. Men Finansinspektionen vill inte ändra nuvarande reglerna.

– En paus på amorteringskravet har låg träffsäkerhet när det gäller att hjälpa dem hushåll som kommer få det svårast nu i vinter. Alltså de som kommer drabbas mest av stigande räntor, högre inflation och energipriser, FI:s chefsekonom Henrik Braconier säger till SVT.

Behövs riktat stöd

De flesta hushåll med små marginaler äger inte sin bostad och drabbas därför inte av höjda bolån. Hushåll som ändå kommer att få problem med höga räntor behövs ett riktat inkomststöd, menar finansinspektionen.

– Det är en mycket större grupp än dem som har bolån, Henrik Braconier.

”Sådana stöd kan bara riksdag och regering införa”, skriver FI i ett pressmeddelande.

Med dagens reglering finns det möjlighet för utsatta hushåll att slippa amorteringskraven. Men då krävs att ett hushåll fått ekonomiska problem efter att hushållet tagit bolånet. Det kan röra sig om exempelvis arbetslöshet.

– Då har du möjlighet att gå till banken och den har möjlighet att ge dig amorteringsfrihet under en period.

Riskerar att elda på inflationen

I slutsatsen som Finansinspektionen presenterar skriver man att Riksbanken i dagsläget försöker hålla ner efterfrågan i ekonomin genom att höja räntan. Att ta bort amorteringskravet i sådant läge skulle motverka Riksbankens arbete eftersom hushållen då skulle få mer pengar att röra sig med.

– Om man har alltför breda stimuleringsåtgärder så riskerar man att elda på inflationen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.