Erik Thedéen, generaldirektör på Finansinspektionen, höjer ett varningens finger. Foto: TT

Finansinspektionen: Risk att svenskarna lånar för mycket

Uppdaterad
Publicerad

Stora stödpaket har minskat skadan på svensk ekonomi under coronahösten.

Men det finns en risk att svenskarna tar lån som de inte har råd med, varnar Finansinspektionen i en ny rapport.

– Vi måste vara vaksamma, säger Erik Thedéen, generaldirektör.

Regeringens ”exceptionella stödåtgärder” under coronapandemin har dämpat fallet för bankerna. Det har också minskat oron på den finansiella marknaden, skriver Finansinpektionen i en ny rapport.

Bostadsmarknaden intakt

Det som skiljer dagens situation mot de tidigare finansiella kriserna på 90-talet och 2008 är bland annat att bostadspriserna går fortsatt uppåt.

Detta samtidigt som arbetslösheten stiger och BNP faller.

– Det här är en väldigt ovanlig kris, sa Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen på en pressträff på onsdagen.

”Hög risk” att svenskarna lånar för mycket

Att bostadspriserna stiger är bra för ekonomin. Samtidigt kan låga räntor, undantag från amorteringskrav och andra stödåtgärder leda till att företag och svenska hushåll blir mer riskbenägna och lånar för mycket.

Om svenskarnas höga skuldsättning fortsätter innebär det en ”hög risk”, enligt Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen.

– Vi kan inte ha konstlat låga räntor och statliga subventioner under för lång tid. De måste avvecklas på ett klokt sätt, sa han på en pressträff på onsdagen.

Amorteringskravet återvänder

En av stödåtgärderna, det slopade amorteringskravet, kommer från Finansinspektionen själva. Nu säger myndigheten att man inte kommer att förlänga åtgärden, vilket innebär att amorteringskravet återinförs i augusti 2021.

– Det var en exceptionell åtgärd. I och med att osäkerheten nu dämpats ser vi inget behov av att behålla det, säger Henrik Braconier, chefsekonom på Finansinspektionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.