Finansinspektionen (FI) har på regeringens uppdrag undersökt försäkringsbolagens rutiner för personskador.
I rapporten som presenterades den 15 december skriver FI att handläggningen av personskadeärenden i stort sett fungerar bra, men att det finns förbättringar att göra. Just när det gäller den medicinska rådgivningen till försäkringsbolagen så föreslår Finansinspektionen en tillsyn.
I rapporten säger FI att det finns ett behov att värdera om de medicinska bedömningarna är objektiva, enhetliga, utförda på korrekta underlag och tillräckligt väl genomförda. FI anser också att tillsynen ska omfatta hur och på vilka grunder läkare väljs, krav på rätt och tillräcklig läkarkompetens och frågor om intressekonflikter.
Konsumentministern positiv
– Jag är glad över att FI har kommit till slutsatsen att tillsynen över den medicinska rådgivningen ska öka, skriver konsumentminister Per Bolund (MP) i en kommentar till SVT:s konsumentredaktion Plus.
När tillsynen kan bli verklighet är dock fortfarande oklart.
– Idag har Finansinspektionen lämnat ett förslag till oss. Nu får vi analysera förslaget och dess konsekvenser och därefter ta nästa steg. Detta innebär idag att vi inte kan ange en tidsplan för när åtgärder kan vara införda, skriver Per Bolund.
Personskadeförbundet: ”Vi har fått gehör”
Även Personskadeförbundet RTP är försiktigt positiva till slutsatserna efter Finansinspektionens kartläggning.
– Vi har fått gehör för våra åsikter och tycker det är särskilt bra att det föreslås en tillsyn över den medicinska rådgivningen. Tillsynen behövs för att stärka kvalitén och öka förtroendet, säger Marina Carlsson, förbundsordförande i RTP till Plusredaktionen.
Plus har under hösten granskat försäkringsläkarna. Hela reportageserien hittar du här: