Läkarnas endagskurs spelar stor roll vid trafikskadebedömningar

Uppdaterad
Publicerad

Försäkringsbolagens medicinska rådgivare tillmäts ofta extra specialkompetens när rätten bedömer vad trafikskadades långvariga problem beror på. Men en granskning som SVT:s konsumentredaktion Plus har gjort visar att den särskilda utbildning som läkarna genomgått bara är en dag lång.

Plusredaktionen har tidigare berättat om trafikskadade Tommy Larsson. Han har fått sin ersättning indragen av sitt försäkringsbolag, eftersom de inte tror att hans psykiska problem beror på den allvarliga olycka som han råkade ut för 2011. 

Försäkringsbolagens medicinska rådgivare har också kritiserats från annat håll inom läkarkåren, för att göra slarviga och till och med felaktiga bedömningar vid liknande fall som Tommys.

”Särskild utbildning”

Plus har nu granskat de 105 tingsrättsdomar som fallit de senaste tre åren, där trafikskadade personer har känt sig tvungna att dra försäkringbolaget inför rätta. Där visar det sig att tingsrätten vid ett flertal tillfällen har vägt in just den särskilda utbildning som försäkringsläkarna sägs ha genomgått. 

Så här kan det stå i domarna: 

”[Försäkringsläkarna] har, till skillnad från de av [försäkringstagarens] åberopade specialister, alla genomgått särskild utbildning för att göra sambandsbedömningar och har lång erfarenhet av att genomföra dessa.”

Endagskurs

Den särskilda utbildning som omnämns är en kurs som lär ut hur man som läkare ska se på samband mellan olyckor och de besvär som försäkringstagarna uppvisar.  

Kursen anordnas av Föreningen för Medicinska Rådgivare, som inte vill låta Plusredaktionen få ta del av innehållet i kursen. Men enligt källor till Plus visar det sig att kursen i själva verket är en endagskurs, med en total utbildningstid på 5 timmar och 45 minuter. 

Läkarna avlönas av försäkringsbolagen

Några av de läkare som genomgått kursen, och som avlönas av försäkringsbolagen, återkommer i många av de domar där rätten lagt extra vikt vid just den här kursens relevans. 

– Det låter inte bra, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet.

– Har man ett diplom som visar att man genomgått en kurs så säger det ju inget om hur bra eller omfattande kursen är.

”Ganska liten utbildning”

Mårten Schultz menar att det är viktigt att rätten gör en korrekt bedömning av vilken specialkompetens som läkarna som anlitas faktiskt har. 

– Om rätten får reda på att det bara handlar om en endagskurs så kanske den inte bör tillmätas så stor tyngd, för det är ju trots allt en ganska liten utbildning. 

Finansinspektionen arbetar just nu med en utredning om personskador, där man bland annat ser över försäkringsläkarnas roll. Utredningen ska presenteras i mitten av december.

Se Plus serie om trafikskadades kamp mot försäkringsbolagen. ”Plus granskar” finns nu i SVT Play.

Tipsa Plus!

Den här artikeln bygger på ett tittartips. Vad vill du att SVT:s konsumentredaktion Plus ska granska? Tipsa oss här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.