Hans Westergren är inte den enda läkaren som riktar kritik mot försäkringsbolagens medicinska rådgivare. Plusredaktionen har varit i kontakt med flera läkare som också anser att bedömningarna av de trafikskadades hälsotillstånd görs på felaktiga grunder. Foto: SVT/TT

”Förvånande att en del läkare nedlåter sig till detta”

Uppdaterad
Publicerad

Försäkringsbolagens medicinska rådgivare gör slarviga och till och med felaktiga bedömningar av personer som skadats i trafikolyckor. Den kritiken kommer nu från annat håll inom läkarkåren.

– Det är olämpligt att läkarna som gör bedömningarna är betalda av försäkringsbolagen, säger Hans Westergren, överläkare vid Skånes universitetssjukhus.

SVT:s konsumentredaktion Plus har tidigare berättat om trafikskadade Tommy Larsson. Han har fått sin ersättning indragen av sitt försäkringsbolag, eftersom de inte tror att hans långvariga problem beror på den allvarliga olycka han råkade ut för 2011. 

Men Tommy är långt ifrån ensam. 

Plusredaktionen har granskat de 105 tingsrättsdomar som fallit de senaste tre åren, där trafikskadade personer har känt sig tvungna att dra försäkringbolaget inför rätta. 

Bland domarna finns många förlikningar, men också flera fall där den skadade förlorat och har fått betala hundratusentals kronor till försäkringsbolagen. Endast i 10 fall har tingsrätten dömt till den skadades fördel. 

Alternativa förklaringar

Domarna innehåller också utlåtanden av försäkringsbolagens medicinska rådgivare. 

Bland annat finns utlåtanden om att de trafikskadade har haft återkommande svampinfektioner, haft nackspärr vid tre års ålder, eller att det förekommer artros i släkten. Och att dessa saker är en del av en mer sannolik förklaring än att de drabbades problem beror på skadorna som uppstått vid trafikolyckorna.

”Kan få oerhörda konsekvenser”

Nu kritiserar både jurister och andra läkare rättssäkerheten i systemet. 

– Såna här sambandsbedömningar är svåra att göra. Jag tycker att det är olämpligt att de läkare som gör bedömningarna är betalda av försäkringsbolaget och därmed lyfta ur sin läkarroll, säger Hans Westergren, överläkare i smärtrehabilitering på Skånes universitetssjukhus. 

 – Den enda anledningen som jag kan se till varför de gör detta är att de tjänar pengar på det. 

Hans Westergren menar också att bedömningarna ofta är slarvigt och till och med dåligt utförda. 

– De kan vara kortfattade och läkarna kan uttrycka sig tvärsäkert om saker som inte går att vara säkra på. 

– Det är förvånande att en del läkare nedlåter sig till detta, för intygen kan få oerhörda konsekvenser för den drabbade individen, säger Hans Westergren. 

Få personer med stor makt

När Plus tittar närmare på vilka läkare som anlitas av försäkringsbolagen så visar det sig att det rör sig om en liten grupp läkare som gång på gång konsulteras. 

Men ingen av dem vill ställa upp på en intervju och svara på frågor om varför de väljer att göra dessa kritiserade bedömningar på uppdrag av försäkringsbolagen.

Se Plus serie om trafikskadades kamp mot försäkringsbolagen. ”Plus granskar” finns nu i SVT Play.

Tipsa Plus!

Den här artikeln bygger på ett tittartips. Vad vill du att SVT:s konsumentredaktion Plus ska granska? Tipsa oss här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.