Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad finansminister Elisabeth Svantesson (M) tycker om en eventuell turistskatt. Foto: Fredrik Larsson/SVT

Finansminister Elisabeth Svantesson om beskatta turister i Sverige: ”Ganska dålig idé”

Publicerad

Turistskatter förekommer på flera håll i Europa och har under senare tid blivit en het fråga i Sverige. Flera kommuner ställer sig positiva till förslaget, men det möter också motstånd.

– Jag tycker det är en ganska dålig idé, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) till SVT.

Att flera av Sveriges kommuner stundtals upplever en belastning under turistsäsongerna är något finansminister Elisabeth Svantesson (M) säger sig förstå. Däremot ställer hon sig skeptisk till en möjlig turistskatt.

– Många kommuner är också glada över turismen. Den skapar jobb och gynnar företagandet på mindre orter, säger finansministern till SVT.

Turistskatt

Turistskatt i Europa

Olika former av turistskatter förekommer redan runt om i Europa, men inte i Sverige. Nu har frågan börjat tas upp på allvar runt om i landet och den ser ut att bli en vattendelare.

Enligt en undersökning gjord av SVT svarar 11 av Sveriges 22 mest populära turistkommuner att de är positiva till att införa någon form av beskattning för besökare.

Hör mer om Elisabeths Svantesson inställning till turistskatten i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turistskatt

Mer i ämnet