Intyg om frånvaro Foto: TT

Fler åker fast för vab-fusk

Uppdaterad
Publicerad

Betydligt fler föräldrar åker fast för vab-fusk i dag jämfört med för två år sedan. Orsaken är att Försäkringskassan skärpt kontrollerna.

– Antingen är barnet på förskola och föräldern jobbar som vanligt men har ändå anmält vab för att få in extrapengar, eller så gör man annat än att vårda barn, tar en semestertur till exempel, säger Peter Fausö, chef på Försäkringskassans kontrollenhet, om hur föräldrar fuskar med vabbandet.

När vab-intyget skrotades 2012 intensifierade Försäkringskassan kontrollerna av utbetalningar kring tillfällig föräldrapenning, vab. 2013 kontrollerades 1.202 ärenden, i fjol var siffran 1.729 och hittills i år är den uppe på 1.417, rapporterar SR Ekot.

Var tredje polisanmäls

I kontrollerna upptäcks också mer fusk. För två år sedan ledde cirka var tionde utredning till en polisanmälan om misstänkt bidragsbrott, jämfört med nästan var tredje i år.

– Vi har dels ökat kontrollerna och dels blivit bättre på att hitta det fusk som faktiskt finns. Det finns inget som ger belägg för att föräldrar fuskar mer, säger Peter Fausö.

Personalen för i högre grad vidare sådant de tror inte stämmer till kontroll, samtidigt som olika system för att upptäcka misstänkta mönster utvecklats.

Summorna som krävs tillbaka från vab-fuskande föräldrar har också ökat rejält, från knappt 6 miljoner kronor 2013 till nästan 32 miljoner kronor hittills i år.

Utveckla vidare

Samtidigt ifrågasätter Inspektionen för socialförsäkringen i en ny rapport om Försäkringskassans kontroller av vab är tillräckliga.

– De allra flesta föräldrar sköter det här och det ska också vara hanterbart och lätt att ha med Försäkringskassan att göra. Men givetvis ser vi hela tiden över vad vi mer kan göra, inte minst när det gäller att med teknikens hjälp göra det svårare att göra fel och att medvetet fuska, säger Peter Fausö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.