Nästan 9 av 10 studenter har jobb inom ett år efter examen

Uppdaterad
Publicerad

Trots pandemin visar nya sysselsättningssiffror att fler än väntat får jobb efter yrkesexamen. Nästan 9 av 10 studenter har jobb inom ett år efter examen.

– Det är väldigt glädjande och det är jag nöjd med, säger Thomas Persson, generaldirektör för Myndigheten för yrkeshögskolan.

Under flera år har andelen som har jobb inom ett år efter en yrkesexamen legat på rekordhöga 93 procent. 2020 sjönk den siffran till 87 procent, vilket var långt ifrån vad man hade befarat. Nu skymtar man dessutom en positiv trend. I år visar sysselsättningsstatistiken från Myndigheten för yrkeshögskolan att 89 procent av de som tog examen förra året har jobb i dag.

– Det är inte en statistiskt säkerställd ökning men vi kan vara säkra på att den nedåtgående trenden är bruten. Jag tror att det kommer gå tillbaka till normala omständigheter ganska snabbt, baserat på att efterfrågan från arbetsmarknaden ökar ganska kraftigt, säger Thomas Persson.

Företag vågade inte satsa

Våren 2020 befarade Annelie Möllenhoff, utbildningsledare Stockholms Tekniska Institut, att studenterna som snart skulle ut i arbete och var på praktik den sista terminen skulle behöva avbryta den.

– Men det behövde de inte göra utan det har gått väldigt bra och många har fortfarande fått jobb och det har varit positivt, säger Annelie Möllenhoff.

Men under höstterminen drog arbetsgivarna öronen åt sig.

– Vi ser skillnad från hösten 2020 när många företag inte riktigt vågade satsa på jobbtillfällen eller praktik, säger hon.

Hotell- och restaurang-studenter hårt drabbade

Samtidigt har pandemin slagit hårdare mot vissa branscher, och det märks även på yrkeshögskolorna. Lättast är jobbutsikterna för studenterna inom Hälso- och sjukvård och socialt arbete. 94 procent av de som tog examen 2020 har jobb i dag, det är samma nivå som innan pandemin.

Hårdast drabbade av arbetslöshet är yrkeshögskolestudenter med utbildning inom Hotell, restaurang och turism. Sedan 2019 har andelen i arbete sjunkit från 91 procent till i dag 76 procent inom ett år.

– Det är en bransch där vi inte har sett en lika snabb återhämtning, säger Thomas Persson.

Ökande digitalisering en positiv trend

På vissa håll har det till och med blivit lättare att få jobb under pandemin. Ett exempel är utbildningsområdet Lantbruk, djurvård, trädgård, skog och fiske, ett annat är data och IT.

– Det är framförallt digitaliseringen som har ökat på under pandemin och lett till en positiv trend inom de här utbildningarna, säger Annelie Möllenhoff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.