Alkohollinjen befarar att fler kan behöva samtalsstöd efter coronakrisen. Foto: TT

Fler anhöriga ringer Alkohollinjen

Uppdaterad
Publicerad

Systembolaget har sett en ökad försäljning under början av coronakrisen. Förändringarna i samhället i samband med pandemin kan också leda till ett ökat drickande för vissa.

På Alkohollinjen får man in samtal från människor som berättar att hemmaarbetet kan innebära alkohol till både lunchen och på kvällen.

Den som har problem med alkohol, är orolig över sina vanor eller har en anhörig som behöver hjälp kan vända sig till Alkohollinjen och få samtalsstöd.

Efter att coronaviruset kommit till Sverige såg Systembolaget fler kunder och en ökad försäljning av alkohol. Samtidigt som man kan tänka sig att alkoholförsäljningen på krogar minskade.

Coronapandemin

Olika typer av samtal

Alkohollinjen har inte fått fler samtal, men däremot en annan typ av samtal. Fler anhöriga hör av sig. Det kan vara att de sitter i karantän med en partner som har alkoholproblem. Eller att beroendet upptäcks när båda är hemma.

– Men vi får också samtal från de som är oroliga att de inte kan resa till en anhörig som har alkoholproblem. Avståndet kan skapa oro, säger Kerstin Annerborn, chef på Alkohollinjen.

Anstormning kan komma efter corona

Det är också fler som ringer in och säger att de dricker alkohol när aktiviteter är inställda och de som har svårt att begränsa sig när de jobbar hemma. Att det lätt blir alkohol inte bara på kvällen – utan även till lunch.

– Men det är när man går tillbaka till sin vardag som man brukar upptäcka problemen. Vi ser fler samtal efter semestrar och jul till exempel. När det är dags att börja jobba igen och man känner att man inte riktigt orkar med det. Därför är det tänkbart att fler kommer att höra av sig efter coronan, säger Kerstin Annerborn.

Telefonnummer till Alkohollinjen: 020 84 44 48

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet