En ny lag som sedan juli 2024 har underlättat informationsdelning mellan myndigheter och effektiviserat kampen mot fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet har gett resultat. Det meddelade flera myndigheter, däribland Arbetsmiljöverket och Ekobrottsmyndigheten, under en gemensam pressträff på måndagen.
Under 2024 ökade kontrollerna mot arbetslivskriminalitet och ledde till att 91 miljoner kronor stoppades från att hamna i fel händer.
Fokus på riskbranscher och utsatta arbetstagare
Insatserna har riktats i första hand mot riskbranscher som restaurang, handel, bilverkstäder och byggsektorn.
– Vi ser en tydlig effekt av vårt samordnade arbete. Genom fler kontroller och skärpta metoder har vi kunnat identifiera fler brott och säkerställa en rättvis konkurrens, säger Arne Alfredsson, chef för myndighetssamverkan på Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.
2024 prioriterades arbetet med att identifiera utsatta arbetstagare. Det handlar ofta om utländsk arbetskraft som inte har kunskap om svenska lagar och regler. Det arbetet fortsätter även under 2025.
– Individer utsatta för människohandel eller exploatering har identifierats i en mängd branscher, bland annat restaurang, grön näring och skönhet- och kroppsvård. Vi behöver utveckla våra metoder inom samverkan för att personerna ska få tillgång till de stödinsatser de har rätt till, säger Paulina Bolton, utredare vid Jämställdhetsmyndigheten.