Foto: SVT

Unga pojkar säljer sex för pengar och alkohol

Uppdaterad
Publicerad

Minst lika många pojkar som flickor i Sverige har någon gång sålt sex. Det visar kartläggningar som Ungdomsstyrelsen gjort. Men myndigheterna lyckas ändå inte nå dem.

Säg ordet prostituerad och många tänker på en tjej på gatan, köpt av äldre män mot kontant betalning. Men i verkligheten handlar det oftare om en ung kille som tar emot ersättning för sex efter att ha chattat med köpare på internet.

– Det man ska komma ihåg är att inte alltid rör sig om pengar. Det kan vara andra former av ersättning som kläder, alkohol eller en sovplats, säger Zandra Kanakaris, verksamhetschef på den ideella organisationen 1000 möjligheter, till SVT.

De som säljer sex kommer ofta från trassliga hemförhållanden och har inte sällan blivit utsatt för sexuella övergrepp.

Pojkar vanliga säljare

Ungdomsstyrelsen har som gjort flera enkäter bland unga mellan 16 och 25 år. Enkäterna visar att runt 1,5 procent av de som svarat någon gång har sålt sex. Det motsvarar runt 20.000 ungdomar. Troligtvis handlar det även om ett mörkertal.

– Killarna är överrepresenterade i samtliga fyra undersökningar som vi kan jämföra med. Samma bild finns i äldre undersökningar från övriga länder i Norden, säger Ungdomsstyrelsens Lennart Nylund.

I årets mätning svarar 0,8 procent av tjejerna att de fått ersättning för sex. 2,1 procent av killarna ger samma svar.

Finns uppenbarligen – men syns inte

– Killarna syns i statistiken men de sociala insatser som riktar sig till prostituerade möter dem bara undantagsvis, säger Lennart Nylund till SVT.

Patrik Cederlöf är nationell samordnare mot prostitution och människohandel på länsstyrelsen i Stockholm. Han är inne på samma linje.

– Det är inte första gången forskningen visar att det finns många killar som säljer sexuella tjänster. Problemet är att vi ytterst sällan hittar de här ärendena ute på fältet. Varför vet jag inte. Kanske är finns en jämställdhetsproblematik: Att det under åren varit ett starkt fokus på flickor, säger han.

”Måste prata om det”

Zandra Kanakaris ser att pojkar har en större ovana att söka hjälp än flickor.

– Ofta handlar sådana här frågor om skuld och skam. Och vi kan se att det kan vara en ännu högre tröskel att, som kille, våga ta stöd eftersom man då bryter en typ av manlighetsnorm, säger hon.

Men Zandra Kanakaris ser ändå att det blir vanligare att killar ber om hjälp – om än tveksamma.

– Då får vi mer kontaktytor med de här utsatta pojkarna, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.