Foto: Angeliqa Mejstedt

Allt fler väljer att pilgrimsvandra

Uppdaterad
Publicerad

Fler människor väljer att pilgrimsvandra, både i Sverige och utomlands. Bortglömda pilgrimsleder har nu restaurerats och kring många leder finns nu en hel turistnäring. För många blir pilgrimsvandringen en paus från ens vardagliga liv, en naturupplevelse och en inre resa på en och samma gång.

Pilgrimsvandringar är en gammal tradition från medeltiden som nu visat sig bli allt mer populär. Tidigare gick pilgrimen av religiösa skäl för att komma fram till en helig plats, men nu har själva vandringen blivit målet för många. 

– När det gäller pilgrimsvandringar i Europa så har det ökat väldigt mycket de senaste åren. Och en ort som blivit ett slags Mecka för pilgrimsvandrare i Europa är Santiago de Compostella, det är verkligen en framgångssaga, säger Mats Nilsson, universitetslektor i kulturgeografi vid Karlstads universitet. Han skrev sin avhandling om pilgrimsvandrarna på Camino de Santiago.

Stor ökning av vandrare längs spanska caminon

För 30 år sedan var det knappt 4 000 personer som gick pilgrimsleden Camino de Santiago i norra Spanien. Nu är det över 300 000 personer som vandrar på leden årligen. Det har bildats en hel näringsverksamhet kring leden som ska förse vandrarna med mat, vatten och husrum. Leden sträcker sig från Pyrenéerna i öst till den katolska vallfärdsorten Santiago de Compostella i väst, och är 82 mil lång.

Mats Nilsson säger att vi har gott om pilgrimsleder här i Sverige som blir allt populärare.  

– Nu börjar man värdera dem och lansera dem som turistattraktioner, säger Mats Nilsson.

Sveriges kändaste pilgrimsled går från Selånger utanför Sundsvall, via Östersund, till Nidarosdomen i Trondheim i Norge. Det är den 564 kilometer långa S:t Olavsleden.

– För ett par år sen var det ett fåtal personer som gick S:t Olavsleden, nu är det flera hundra om året, säger Mats Nilsson.

Aktiv semester, andlighet och hög status

Enligt Mats Nilsson är det en rad faktorer som ligger bakom att pilgrimsvandringarna ökar. Fler vill ha en aktiv semester idag. Att bara ligga stilla vid en pool lockar inte lika många längre.

Det finns också ett ökat intresse för religion och andlighet i samhället, fast inte genom att gå med i ett samfund. Istället vill människor söka svar på stora frågor själva. Det ger också hög status att göra något utmanande som att gå en lång pilgrimsvandring.

– De flesta som går en lång pilgrimsvandring befinner sig vid en brytningspunkt i livet. Antingen att man har slutat en utbildning, att barnen har flyttat hemifrån eller att man är på väg att bli pensionär. Då står man vid en stor brytningspunkt och man vet inte hur livet kommer att se ut. Många vandrar och funderar på vad de egentligen vill med livet.

Kommer man på det då?

– Jag vill nog påstå att de flesta gör det. För när jag har intervjuat dem så säger de att de har funnit svar, säger Mats Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.