• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Lättare styrketräning är en träningsform som rekommenderas om man vill komma igång med träning under graviditeten, menar träningsprofilen Sofia Ståhl. Foto: TT & Anneli Hildonen

Flera fördelar med träning som gravid – men det här bör du undvika

Uppdaterad
Publicerad

Träning under graviditeten bär med sig flera hälsofördelar, för mamman och bebisen. Det är forskningen så gott som överens om, men det finns en del saker att tänka på, som att kanske tillbringa mindre tid i joggingspåret och mer i simbassängen – och att man fortsätter att tänka efter även efter förlossningen.

– Rådet är att man inte tänker träning utan rehab, säger tränings- och hälsoprofilen Sofia Ståhl.

Att måttlig träning och motion är bra för hälsan är en gammal sanning, men däremot förekommer fortfarande ofta osäkerhet kring hur bra det egentligen är med fysisk ansträngning när man är gravid.

– Inställningen är ganska delad, förklarar tränings- och hälsoprofilen Sofia Ståhl.

– Det lever kvar lite det gamla tänket, att man mest ska ta det lugnt och ta vara på sig så att inget dåligt händer. Å andra sidan har folk förstått att det är väldigt bra att röra på sig, för både bebisen och mamman.

”Behåll styrkan – ingen prestationsinriktning”

Den forskning som finns på området rekommenderar träning för gravida. Bland fördelarna nämns minskad risk för illamående och ryggbesvär, bättre förmåga till sömn och avslappning – och större ork för att klara av den påfrestning en graviditet och sedan förlossningen innebär.

Det gäller även för den som inte hade vanan att träna före graviditeten, men där är det viktigt att anpassa sig efter sitt utgångsläge, förklarar Sofia Ståhl.

– Tränade man även innan kan man fortsätta ungefär som vanligt till ungefär vecka 20, sedan måste man lugna ner sig lite men kan absolut fortsätta, men lägga fokus på att behålla styrkan och inte vara prestationsinriktad.

– Om man inte har tränat alls kanske man kan göra något väldigt lugnt. Man ska inte börja sätta igång med någon träningssatsning, men det är alltid bra att röra på sig.

Psykiskt motstånd vanligt hinder

Det är inte heller ovanligt att mycket kan kännas olustigt under graviditeten, att man tappar orken och lusten för att röra på sig överhuvudtaget.

– Jag tror att det är viktigt att påminna sig själv om vad man går igenom. Man håller på att skapa ett nytt liv, och i det läget måste man inte hålla hårda krav på sig själv. Man kan göra det viktigaste och gå hem och vila, säger Sofia Ståhl.

– Men man mår alltid bättre om man är aktiv, gravid eller inte, och är ute och får frisk luft. Är man skittrött och bara vill gå hem är det ok, men man kanske åtminstone tar en promenad och lite frisk luft.

Fokus på rehab när barnet är fött

Efter förlossningen finns det sedan risk att man försöker återuppta samma träningsnivå som före graviditeten, men här betonar Sofia Ståhl att det är viktigt att vara mycket försiktig med att gå igång för hårt, och se till att invänta godkännande från barnmorskan innan man sätter igång med hårdare fysisk ansträngning.

– Rådet är att man inte tänker träning utan rehabilitering, i upp till ett år. Det tar lång tid för magmusklerna att gå ihop och för att bäckenet ska läka.

– Hela kroppen behöver lång tid att komma tillbaka. Man ska inte hetsträna, utan tänk rehabträning.

TIPS: Så bör du träna – och inte

För den som söker något att komma igång med kan yoga, lättare styrketräning eller cykling vara lämpliga och inte för påfrestande träningsformer. Även simning är ett vanligt tips.

– I och med att man är i vattnet blir det inte samma belastning. Om man känner sig tung kan vattnet avlasta, man får ganska mycket tillbaka för lite.

Något som däremot inte rekommenderas är träningsformer där hopp och studs förekommer, exempelvis löpning. Även kampsport och andra kontaktsporter bör man vara extra försiktig med, men det viktigaste är enligt Sofia Ståhl att själv känna efter vad man klarar av.

– Så fort man gör något som känns obehagligt ska man sluta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.