Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin skriver i en kommentar till SvD att han ser allvarligt på de nya uppgifterna. Foto: Jessica Gow/TT

Flera gängkriminella kopplas till bolag som sålde S-lotter

Uppdaterad
Publicerad

Bolaget som sålt Socialdemokraternas lotter har fått massiv kritik för sina aggressiva säljmetoder till pensionärer.

Nu rapporterar Svenska Dagbladet att flera personer kring callcentret kan kopplas till organiserad brottslighet.

Stormen växer runt telemarketingbolaget Effective Communication, som anlitades för att sälja S-ägda Kombispels lotter. Enligt SvD:s källor har bolaget haft en hög personalomsättning och många kriminella har jobbat där genom åren.

Tidningen har identifierat fyra personer som ska ha arbetat åt Effective Communication och som förekommer i domar eller utredningar kopplade till organiserad brottslighet i Sverige, bland annat rörande penningtvätt samt grova vapen- och våldsbrott.

Socialdemokraternas lotter

”Detta är mycket allvarliga uppgifter”, säger Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin i en skriftlig kommentar till SvD.

Kopplas till brottsdömda

En av personerna är en man i 25-årsåldern som sommaren 2024 dömdes till 14 års fängelse för medhjälp till ett mordförsök och två grova vapenbrott. Han ska kvitterat ut inkomster från bolaget under tre månader under hösten 2023.

Enligt SvD:s uppgifter kan även en av männen som mördade 12-åriga Adriana i Norsborg sommaren 2020 kopplas till teletjänstbolaget via inkomstuppgifter i polisens utredningar. Han ska vid taxeringskontrollen under mordutredningen ha uppgett att han arbetade på bolaget 2016.

Effective Communication har uppdrag för en rad stora svenska kunder utöver Kombispel och uppgifterna visar inte vilka företag som personerna arbetat för. SvD har utan framgång sökt bolagets vd för en kommentar.

Uppmanades vara aggressiva

I torsdags avslöjade Dagens Nyheter missförhållanden hos Effective Communication, som började sälja Socialdemokraternas lotter för Kombispel i maj 2022.

Säljarna på callcentret ska enligt granskningen ha uppmanats vara aggressiva. Tidigare anställda, som utgått från Barcelona, har berättat att man särskilt fokuserade på äldre personer och medvetet undanhöll köpvillkor, som att det handlade om en prenumeration.

I fredags meddelade Socialdemokraterna att partiet slutar med extern telefonförsäljning av lotter. Kombispels vd sparkades och flera personer har lämnat styrelsen efter partiets uppmaning att göra så.

Telemarketingföretaget Effective Communication har en lång lista med kunder, som Telia, Tele2, Fortum, Eon och Svenska Postkodlotteriet. Svenska Postkodlotteriet och Fortum har pausat sitt samarbete med bolaget.

Lottsedel från Kombilotteriet, Mats Knutson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Betydande del av S finansiering hotas”. Se och hör Mats Knutson om Socialdemokraternas lotterier. Foto: SVT Arkiv/Tea Lange

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Socialdemokraternas lotter

Mer i ämnet