Sofia Yohannes, kriminalreporter på SVT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Åklagarna hade presenterat en gedigen utredning” – Hör SVT:s kriminalreporter Sofia Yohannes. Foto: SVT

Fem personer döms för utpressningsförsök mot Joachim Kuylenstierna

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer döms till fängelse efter utpressningshärvan mot finansmannen Joachim Kuylenstierna och hans tidigare kollegor. Det handlar om en påstådd skuld på 100 miljoner kronor.

Två av männen kopplas till Vårbynätverket.

Det var i oktober 2023 som Joachim Kuylenstierna, dåvarande vd för bolaget Fastator, utsattes för ett utpressningsförsök.

Flera hotfulla meddelanden skickades till Kuylenstierna där han uppmanades betala av en påstådd skuld på 100 miljoner. Ytterligare personer som arbetar på Fastator ska ha mottagit hot. En av Kuylenstiernas kollegors villa utsattes bland annat för ett brandattentat i november 2023.

I september 2024 åtalades åtta personer. Åtalspunkterna gäller bland annat försök till grov utpressning, grov mordbrand, olaga tvång, grov utpressning, övergrepp i rättssak, folkbokföringsbrott och grova bokföringsbrott. Samtliga har nekat till brott.

Två frias från inblandning i utpressningen

Nu döms två av männen, som har koppling till Vårbynätverket, för medhjälp till försök till grov utpressning och medhjälp till olaga hot för att de kartlagt Kuylenstierna och hans kollegor samt deras anhöriga.

En man döms för medhjälp till försök till grov utpressning och mordbrand. Två andra män döms för medhjälp till mordbrand till fängelse.

En advokat, som tidigare misstänktes för att ha främjat utpressningsförsöket, och en av de andra männen som åtalades för medhjälp till försök till grov utpressning frikänns nu av tingsrätten. Däremot döms de båda för bokföringsbrott. En person som tidigare var misstänkt för mordbrand frias helt.

Jonas Falk misstänks vara huvudman

Bakgrunden till utpressningen är enligt åklagaren en mångmiljoninvestering som gjordes 2009.

– Den investeringen gick inte som man tänkt sig utan investeraren förlorade väldigt mycket pengar. Utpressningen sker eftersom investeraren vill få tillbaka sina pengar med ränta, har åklagare Anna Stråth tidigare sagt till SVT.

Enligt åklagaren misstänks det vara Jonas Falks pengar som låg bakom investeringen. Han är tidigare dömd för bland annat bankrån. Han pekades även ut som huvudman i en av Sveriges största narkotikahärvor, ”Operation Playa”, men friades.

Jonas Falk sitter för närvarande häktad. Åklagare uppger att kan det dröja till våren innan åtal kan väckas men att en utredning pågår. Falk nekar till delaktighet i utpressningen. Det är även ytterligare personer som misstänks för involvering i utpressningen på olika sätt.

Montage med Joachim Kuylenstierna, blurrad kvinna och Jonas Falk

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finansmannen Joachim Kuylenstierna har utpressats och dödshotats. Men vad ligger egentligen bakom hoten? Och vad har den ökände brottslingen Jonas Falk med allt att göra? SVT har sökt Kuylenstierna för intervju via hans advokat, som har avböjt medverkan i minidokumentären. Foto: Fastator, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.