Bild på ägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Försvinner salmonellan om man sköljer av kycklingen först? Och är bakterien ovanligare i andra länder? Åsa Rosengren på Livsmedelsverket reder ut myterna. Foto: Storyblocks

Salmonellasmitta hos äggjätten – största utbrottet enligt Livsmedelsverket

Uppdaterad
Publicerad

I tisdags upptäcktes för andra gången i år salmonellasmitta hos Sveriges största äggproducent CA Cedergren. Enligt Livsmedelsverket är utbrottet det största man hittills sett på en ägganläggning.

– Det är ett enskilt utbrott, men eftersom besättningen var så pass stor blir konsekvenserna större, säger Maria Lundh, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.

Nu tvingas äggproducenten avliva 160 000 höns, för andra gången i år.

Coop, Ica och Axfood fick i måndags återkalla ägg efter att salmonella upptäckts i stallen där äggen värpts. På tidagen rapporterade dessutom Lidl att man återkallar salami som kan innehålla bakterien.

Salmonella är enligt Livsmedelsverket ovanligt i svenska ägg och svenskt kött. Vanligtvis upptäcks upp till tio fall av salmonella per djurslag (nötkreatur, gris och fjäderfä) varje år.

I andra länder är det dock vanligare att bakterien förekommer i ägg och kyckling. De flesta svenskar som får salmonella har också fått sjukdomen utomlands. Vanligtvis rapporteras ungefär 3 000 sjukdomsfall bland svenskar per år, enligt Folkhälsomyndigheten, men under pandemiåren har den siffran varit klart lägre.

Hos människor orsakar bakterien magkrämpor med diarré, feber och ibland kräkningar. Bakterien trivs bäst i tarmen hos människor och djur men kan överleva i andra miljöer.

Så undviker du bakterien

Eftersom salmonella främst sprids via mat som äts utan att ha hettats upp ordentligt, finns det sätt att undvika att smittas.

Salmonellabakterien dör i princip direkt vid 70 graders upphettning och inom några sekunder vid 65 grader.

– Om man hettar upp maten så att den blir rykande varm så har salmonellan dött, säger Åsa Rosengren, rådgivare och mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Något man däremot inte ska göra är att försöka tvätta bort bakterien.

– Då riskerar bakterien att spridas i köket. Så vi rekommenderar att man inte sköljer av till exempel kyckling, säger Åsa Rosengren.

I övrigt gäller att hålla god hygien i köket. Se till att tvätta händerna, byta skärbrädor och redskap och torka av ytor när du hanterat kyckling och kött.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.