Sven Olov Karlsson blev drabbad av den stora skogsbranden i Västmanland för fyra år sedan. – Man kan ändra skogsbruket så det blir mindre brandfarligt, anser han. Foto: SVT Nyheter

Flydde hals över huvud – branden i Västmanland förändrade hans liv

Uppdaterad
Publicerad

Sven Olov Karlsson drabbades hårt av den stora skogsbranden i Västmanland för fyra år sedan. Han anser att skogarna är mer brandfarliga i dag, och att skogsägarna har ett ansvar att arbeta för att förebygga bränderna.

– Hela horisonten brann. Vi trodde att all bebyggelse skulle förstöras av eldstormen men vi hade tur, säger han.

– Elden var runtomkring oss och vi flydde för våra liv. Allt tydde på att branden skulle nå husen i byn Nyhyttan utanför Sala. Men vinden vände och vi klarade oss, berättar skogsägare Sven Olov Karlsson om de dramatiska dagarna under den förra stora skogsbranden, den i Västmanland 2014.

Är på helspänn

– Våra liv förändrades för alltid. Nyligen kände vi röklukt och alla rusade ut ur sina hus. Vi är på helspänn. En del har blivit sjuka av de traumatiska upplevelserna. Vi har kommit närmare varandra men det är en dyrköpt vänskap.

Skogsbränderna sommaren 2018

Då förstördes skog till ett värde av en miljard kronor. Räddningsinsatsen kostade lika mycket. Sven Olov befarar att notan blir lika stor vid de nu aktuella bränderna. Även om alla sliter och många frivilliga hjälper till så räcker inte resurserna. För 30 år sedan satte man in värnpliktiga i släckningsarbetet.

Elden slocknade

Branden i Västmanland började avta först när den nådde gles blandad skog. Samtidigt blev det svalare väder.

– Dagens stora skogsodlingar består ofta av barrträd som är planterade samtidigt. Eftersom de är lika höga sprids elden lättare via trädkronorna.

Det finns många orsaker till att skogsbränder bryter ut i det varma och torra vädret. Det kan uppstå gnistor när maskiner avverkar och bereder skog för plantering. Det kan man kontrollera med bättre brandskydd. Myndigheterna skulle kunna förbjuda avverkning i kritiska lägen, anser han.

Brandgator behövs

Förr var det vanligare i skogen med naturligt brända områden som kunde stoppa spridningen av en eld. Skogsägarna skulle kunna göra brandgator. Det skulle fungera som brandsäkra väggar gör i en fabrik, menar Sven Olov Karlsson.

Han skrev boken ”Brandvakten” om sina upplevelser för fyra år sedan.

– Vi fick en insikt att vi lever på naturens villkor, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet